Svi su ludi za „Divljom prirodom Hrvatske“, prodaja iznenadila i autoraHrvatska je priroda njezin najvažniji resurs. Na to se veže sve ostalo – turizam kao osnovna grana gospodarstva i kvaliteta života ovdašnjeg stanovništva (pitka voda iz pipe, nebrojene mogućnosti za izlete i planinarenje, razvoj opg-ova...). Da nema hrvatske prirode, mnogi među nama već bi odavno „prošvikali“.

Znanstvenik, istraživač, dokumentarist i fotograf, Goran Šafarek, upravo je predstavio svoju najnoviju fotomonografiju – Divlja priroda Hrvatske. Pomalo ga je iznenadio ogroman interes za knjigu, koja se, u vlastitom izdanju, prodaje po izuzetno popularnoj cijeni. One koji ga poznaju ništa ne iznenađuje jer znaju o kakvom entuzijastu i ljubitelju prirode se radi, ali i koliko dobre fotografije mogu očekivati. 

Gorane, čuli smo da si već u prvom tjednu od izlaska Divlje prirode Hrvatske više vremena proveo u pošti nego kod kuće. Knjiga se dobro prodaje?

- Da, u potpunosti me je iznenadio interes za ovu knjigu. Samo u prvih par dana „otišlo“ je 200 primjeraka. To je za hrvatske uvjete, čini mi se, dosta neobično. To nadam se potvrđuje značaj naše prirode, ali i potvrđuje moje napore za promocijom prirode.

Tvrde korice, veliki format, a cijena samo 100 kn. Kako i zašto tako povoljno?

- Upravo želja za promocijom prirode je glavna ideja oko ove knjige. Margina neke zarade je minimalna, tek da se pokriju troškovi i eventualno omoguće nova snimanja. Htio bih da divlja priroda Hrvatske (ovdje ne mislim toliko na knjigu, koliko baš na samu prirodu) dopre do što više ljudi, da se ponose, ali i da vide što je na kocki u slučaju ugroze.
 
Zašto bi svaki ljubitelj prirode trebao pročitati tvoju knjigu?

- Ne mislim da bi trebao pročitati knjigu svaki ljubitelj prirode, nije to obavezna lektira, ali mislim da bi knjiga mogla biti dobar uvod za mnoge. Cilj mi je zainteresirati za prirodu one kojima ona sada ne znači mnogo.

Vrstan si wildlife fotograf – reci nam nešto o fotografijama u knjizi. Ima li neka koju bi posebno istaknuo?

- Knjiga je zapravo fotomonografija s nekoliko uvodnih tekstova u svojim poglavljima. Te su fotografije nastajale godinama i svaka je posebna, barem za mene. Ovdje nalazimo scene pučinskih otoka, portreta medvjeda, ris u trku, mnogo makro motiva, biljaka, unutrašnjosti slapova i mnogih poznatih, ali još i više nepoznatih dijelova Hrvatske, barem za većinu čitatelja.


Knjigu nabavite direktno od autora javljanjem na mail goran@safarek.com. Cijena je 100 kn plus poštarina.

Primjedbe