Gdje kupiti Harry Pottera na hrvatskom?



Ažurirano: 31.3.2024.

Britanski čarobnjak s ožiljkom iznad okruglih naočala već 20 godina osvaja srca mladih. A i onih ne tako mladih. Knjige o Harry Potteru u Hrvatskoj su možda i najpopularniji serijal knjiga koji je ikad izašao. Doznajte gdje ih se danas može kupiti.

Harry Potter knjige po redu

    1. Harry Potter i Kamen mudraca
    2. Harry Potter i Odaja tajni
    3. Harry Potter i zatočenik Azkabana
    4. Harry Potter i Plameni pehar
    5. Harry Potter i Red feniksa
    6. Harry Potter i Princ miješane krvi
    7. Harry Potter i Darovi smrti


Mozaik knjiga

U listopadu 2022. započela je pretprodaja Kamena mudraca u izdanju Mozaik knjige da bi kroz godinu dana ova izdavačka kuća izdala sve naslove. Nove ilustracije na koricama, tvrdi uvez, nešto manji format od Algoritma, iskusna prevoditeljica, aduti su s kojima će Mozaik knjiga iznova osvajati srca starih i novih fanova.

Algoritam tvrde korice

Kad kažemo Harry Potter na hrvatskom, većina nas odmah pomisli na tvrda Algoritmova izdanja koja su počela izlaziti prije 20 godina. Neki su imali sreće pa u posljednja dva desetljeća uspjeli nabaviti sve primjerke u tvrdom izdanju. No još je više onih kojima nedostaje po jedan ili više nastavaka. I oni se sad pitaju – kako ih (povoljno) nabaviti? 

Harry Potter - tvrde korice u izdanju Algoritma

Recimo odmah da je tvrde korice moguće kompletirati, ali za to valja izdvojiti dosta novaca i biti uporan. Računajte da ćete teško proći ispod 30 eura po knjizi, a za neke nastavke ćete morati izdvojiti i više. Osim ako imate sreće i naletite na nekog neupućenog u cijene ili nekog kome zarada nije toliko bitna.  

Nakon novog izdanja Mozaik knjige, cijene prvih nastavaka su malo pale i ostale su visoke samo za teže dobavljive nastavke poput Plamenog pehara i Princa miješane krvi zbog onih koji još traže te knjige da bi kompletirali serijal. 

  • Facebook grupe

Možda i najbolje mjesto za kupovinu danas su Facebook grupe. Pri tome se osobito ističe Second Hand Knjižara, koja okuplja više od 48 tisuća ljudi.  Česte su i aukcije knjiga pa svi imaju jednaku šansu nabaviti Harry Pottera koji im nedostaje. Među kupoprodajnim grupama možemo izdvojiti i Pronađi knjigu – buvljak

  • Njuškalo i Marketplace 

Njuškalo i Facebookov Marketplace dosta su bogati ponudom tvrdih izdanja Harry Pottera, pri čemu su neka izdanja mnogo češća od drugih. Npr. Plameni pehar mnogo je teže kupiti po "normalnoj" cijeni od Kamena mudraca. 


Najpopularnija hrvatska aukcijska stranica na kojoj se također može pronaći Harry Potter. Ako imate sreće, cijena neće otići u nebesa. Prodavače možete dodatno provjeriti jer svatko od njih ima ocjenu koju je dobio za druge transakcije. 

  • Kako prepoznati prevarante?

Naravno, u cijelu su se priču uključili i prevaranti pa su tako zabilježeni slučajevi da su ljudi koji rade u tiskarama sami tiskali ove knjige i onda ih prodavali na oglasnicima. Prevaranti rade i na stari, „provjereni“ način, da primaju uplatu na račun, iako uopće nemaju knjigu. 

Alarm neka vam upali ako npr. uplatu traže isključivo putem servisa Aircash, obično uz izliku da im je račun blokiran. Sumnju neka vam pobudi i neobično niska cijena knjige - ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno jest. Također, ponudite prodavaču da ćete doći na njegovu/njezinu adresu po knjigu (iako možda nemate tu namjeru). Ako to odbija, ne kupujte. I pogledajte ostale oglase koje je objavio i vidite je li vam što sumnjivo. Jednostavno, uključite zdravi razum te slobodno vjerujte instinktu - ako imate loš predosjećaj, nešto ga je sigurno izazvalo. 


Algoritam meke korice

Iako je izdanje mekih korica manje atraktivno, nije ništa lakše dobavljivo od izdanja tvrdih korica. Najteže je pronaći drugi, treći i četvrti nastavak (Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni pehar). 
Za nabavku mekih korica također preporučujemo aktivno članstvo u gore navedenim Facebook grupama. 

Sretno!