Gdje kupiti Harry Pottera na hrvatskom?Ažurirano: 1.9.2021.

Britanski čarobnjak s ožiljkom iznad okruglih naočala već 20 godina osvaja srca mladih. A i onih ne tako mladih. Knjige o Harry Potteru u Hrvatskoj su možda i najpopularniji serijal knjiga koji je ikad izašao. Gdje ih se danas može kupiti? Doznajte u nastavku. 

Nastavci Harry Pottera

  1. Harry Potter i Kamen mudraca
  2. Harry Potter i Odaja tajni
  3. Harry Potter i zatočenik Azkabana
  4. Harry Potter i Plameni pehar
  5. Harry Potter i Red feniksa
  6. Harry Potter i Princ miješane krvi
  7. Harry Potter i Darovi smrti


Algoritam tvrde korice

Kad kažemo Harry Potter na hrvatskom, većina nas odmah pomisli na tvrda Algoritmova izdanja koja su počela izlaziti prije 20 godina. Neki su imali sreće pa u posljednja dva desetljeća uspjeli nabaviti sve primjerke u tvrdom izdanju. No još je više onih kojima nedostaje po jedan ili više nastavaka. I oni se sad pitaju – kako ih (povoljno) nabaviti? 

Harry Potter - tvrde korice u izdanju Algoritma

Recimo odmah da je tvrde korice moguće kompletirati, ali za to valja izdvojiti dosta novaca i biti uporan. Računajte da ćete teško proći ispod 250 kn po knjizi, a za neke nastavke ćete morati izdvojiti i više. Osim ako imate sreće i naletite na nekog neupućenog u cijene ili nekog kome zarada nije toliko bitna. 

 • Knjižare i antikvarijati

Do listopada 2020. godine posljednja tri nastavka (Red feniksa, Darovi smrti, Princ miješane krvi) mogla su se kupiti u Školskoj knjizi po povoljnim cijenama (169 – 189 kn). Nažalost, kako nam kažu u Školskoj knjizi u mailu u prosincu 2020., ta su izdanja većinom rasprodana. 


Na web shopovima pojedinih izdavača ponekad osvane još neki primjerak, no ne po cijenama kakve su bile u trenutku izdavanja. Primjerice, na eknjizara.hr u trenutku pisanja tvrdo ukoričeni Red Feniksa može se kupiti po cijeni od 300 kuna. 


Ista je stvar i na stranicama antikvarijata – možda ćete tu i tamo naići na poneki primjerak, ali zasigurno ne po cijenama kakve su bile.

 • Facebook grupe

Možda i najbolje mjesto za kupovinu danas su Facebook grupe. Pri tome se osobito ističe Second Hand Knjižara, koja okuplja više od 40 tisuća ljudi. Grupa je kvalitetno moderirana i administrirana pa je i mogućnost prevare svedena na najmanju moguću mjeru. Česte su i aukcije knjiga pa svi imaju jednaku šansu nabaviti Harry Pottera koji im nedostaje. Među kupoprodajnim grupama možemo izdvojiti i Pronađi knjigu – buvljak

Primjer aukcije u Second hand Knjižari


 • Njuškalo i Marketplace 

Njuškalo i Facebookov Marketplace dosta su bogati ponudom tvrdih izdanja Harry Pottera, pri čemu su neka izdanja mnogo češća od drugih. Npr. Plameni pehar mnogo je teže kupiti po "normalnoj" cijeni od Reda feniksa ili Kamena mudraca. 


Najpopularnija hrvatska aukcijska stranica na kojoj se također može pronaći Harry Potter. Ako imate sreće, cijena neće otići u nebesa. Prodavače možete dodatno provjeriti jer svatko od njih ima ocjenu koju je dobio za druge transakcije. 

 • Kako prepoznati prevarante?

Naravno, u cijelu su se priču uključili i prevaranti pa su tako zabilježeni slučajevi da su ljudi koji rade u tiskarama sami tiskali ove knjige i onda ih prodavali na oglasnicima. Prevaranti rade i na stari, „provjereni“ način, da primaju uplatu na račun, iako uopće nemaju knjigu. 

Lako ih je prepoznati kad uplatu traže putem servisa Aircash, obično uz izliku da im je račun blokiran. Ako vas netko traži uplatu Aircashom - ne kupujte. Sumnju neka vam pobudi i neobično niska cijena knjige - ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno jest. Također, ponudite prodavaču da ćete doći na njegovu/njezinu adresu po knjigu (iako možda nemate tu namjeru). Ako to odbija, ne kupujte. I pogledajte ostale oglase koje je objavio i vidite je li vam što sumnjivo. Jednostavno, uključite zdravi razum te slobodno vjerujte instinktu - ako imate loš predosjećaj, nešto ga je sigurno izazvalo. 


Algoritam meke korice

Iako je izdanje mekih korica manje atraktivno, nije ništa lakše dobavljivo od izdanja tvrdih korica. Dapače, vjerojatno ga je teže kompletirati nego tvrdo. Naime, kako smo doznali iz iskustava onih koji ga i dalje pokušavaju kompletirati, najteže je pronaći drugi, treći i četvrti nastavak (Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni pehar). 

Za nabavu mekih korica također preporučujemo aktivno članstvo u gore navedenim Facebook grupama. Alternativa vam mogu biti bosansko-hercegovačka izdanja kuće Buybook koja je prevela prvih pet nastavaka - posljednji je bio Red Feniksa. 

Sretno!
Slični članci:


Primjedbe