Pustolovine Milesa Vorkosigana: gdje kupiti i kojim redom čitati


Pustolovine Milesa Vorkosigana na hrvatskom je jeziku izdavao nekadašnji izdavački div Algoritam. Jedna od najpopularnijih svemirskih opera u Lijepoj našoj i danas je mnogima draga, a nerijetko se jave i oni koji tek sad kreću u prikupljanje svih nastavaka. 

Gdje kupiti Pustolovine Milesa Vorkosigana?

To više nije tako jednostavno kao što je nekad bilo. Neke nastavke vrlo je teško nabaviti - Vorska igra, Braća po oružju, Krhotine časti, Cetaganda, Ples zrcala, Ledene opekline - a bit će ih sve više. I bit će sve skuplji. Već sada oni odlučniji i dubljeg džepa izdvajaju i po 350 kuna za najtraženije naslove, što Pustolovine Milesa Vorkosigana čini jednom od najskupljih knjiga mekog uveza na second hand tržištu. 

Knjige se mogu pronaći u specijaliziranim Facebook grupama, antikvarijatima te oglasnicima (Njuškalo, Aukcije...). Trenutno je na Njuškalu jedan oglas za komplet. Poneki nastavak može se još uvijek pronaći i u knjižarama. Da biste bili uspješni u potrazi za svih 17 nastavaka (16 Algoritmovih i Kavalir Jole i Crvena kraljica u izdanju Vorto Palabre), morat ćete biti uporni i česti posjetitelji gorenavedenih mjesta. Sretno u potrazi!

Kojim redoslijedom čitati Pustolovine Milesa Vorkosigana?

Iako je Lois McMaster Bujold sve knjige pisala s namjerom da se mogu čitati zasebno, još nisam naišao na fana koji mi nije preporučio svoj redoslijed čitanja. Donosim dva "ozbiljnija" prijedloga za čitanje koje sam pronašao i koji su uključivali opsežnija objašnjenja zašto baš tako.

Prijedlog #1

Sama Bujold preporučuje čitanje kronološkim redom zbivanja u knjigama, pri čemu počinje s dvjema knjigama gdje su glavni likovi Milesovi roditelji. Krhotine časti i Barrayar preporučuje za početak onima koji žele krenuti od kronološkog početka te onima koji ne žele spoilere ako ih ostave za kasnije. Iako Bujold kaže da je i Pripravnik za ratnika dobro mjesto za početak, ako više volite mladog muškog glavnog lika (Milesa).

Krhotine časti
Barrayar
Pripravnik za ratnika
Vorska igra
Cetaganda
Ethan od Athosa
Granice vječnosti
Braća po oružju
Ples zrcala
Pamćenje
Komarr
Građanska dužnost
Zimoslavni darovi
Diplomatski imunitet
Savez kapetana Vorpatrila
Ledene opekline
Kavalir Jole i crvena kraljica

Prijedlog #2

Laura Sackton s Bookriot.com preporučuje mrvicu drugačiji raspored. Kako u Ethanu od Athosa Miles i njegova obitelj nisu glavni likovi, preporučuje da s Cetagande prijeđete odmah na Braću po oružju, a Ethana ostavite za kasnije.

Krhotine časti
Barrayar
Pripravnik za ratnika
Vorska igra
Cetaganda
Braća po oružju
Granice vječnosti
Ples zrcala
Pamćenje
Komarr
Građanska dužnost
Ethan od Athosa
Zimoslavni darovi
Diplomatski imunitet
Savez kapetana Vorpatrila
Ledene opekline
Kavalir Jole i crvena kraljica

Imate svoj prijedlog? Napišite ga u komentar!