Koje su u 2024. najtraženije rasprodane knjige na hrvatskom?

Ažurirano: 31. 3. 2024.

Malo hrvatsko tržište s vremenom je progutalo pojedine izdavače, a s njima i gomilu čitateljima atraktivnih knjiga prevedenih na hrvatski jezik. Neke od njih bit će lako zaboravljene, no neke su iznimno tražene i danas i u prodaji postižu poprilično visoke cijene. U nastavku navodim neke od njih.

Guy Gavriel Kay – Odjedriti u Sarant, Stablo ljeta, Tigana, Posljednja svjetlost sunca, Pjesma za Arbonnu

Prva knjiga duologije „Sarantinski mozaik“, prva knjiga trilogije „Fionavarska tapiserija“ te tri samostalna djela prava su poslastica za ljubitelje povijesne fantastike koji preferiraju čitati na hrvatskom. I doista ih je teško pronaći u prodaji, a i kad se pronađu, kupci bi najradije odjedrili u banku (ili kod mame i tate) po pozajmicu. Zatraži procjenu cijene »Harry Potter

 • Harry Potter i plameni pehar
 • Harry Potter i Red feniksa
 • Harry Potter i princ miješane krvi
 • Harry Potter i darovi smrti
 • Harry Potter i ukleto dijete

Iako je Mozaik knjiga reizdala serijal, Harry Potter od Algoritma i dalje kotira visoko na ljestvici traženih knjiga. Više je razloga. Prvo, nekim ljudima nedostaje knjiga-dvije do kompletiranja serijala. Drugo, mnogi koji su se upustili u potragu nadaju se da im je zbog Mozaika pala cijena. Izdvojio sam najteže dobavljive. Zatraži procjenu cijene »

Mitopejina luksuzna izdanja

Mitopejina luksuzna izdanja izdaju u 500 primjeraka. Neke od njih su nakon rasprodavanja na second hand tržištu postale gotovo pa mitski objekti. Za Nordijsku mitologiju (Neil Gaiman), Pokopanog diva (Kazuo Ishiguro), Mythos (Stephen Fry) i Medvjed i slavuj (Katherine Arden) neki bi prodali i komadić duše. Zatraži procjenu cijene »

Beatrix Potter - Priče

Ova popularna dječja knjiga toliko se rijetko nalazi u prodaji da dostiže doista visoke cijene na second hand tržištu. Bogate klasične ilustracije i sve najbolje priče britanske autorice na jednom mjestu, pravi su mamac za kolekcionare. Zatraži procjenu cijene »


Tolkien u izdanju Algoritma

 • Pisma djeda Božićnjaka
 • Nedovršene pripovijesti
 • Anotirani Hobit
 • Pripovijesti iz opasnih predjela
 • Hurinova djeca
 • Silmarillion
 • Roverandom
 • Prstenova družina, Dvije kule, Povratak kralja (tvrde korice)


Sve nabrojane knjige su više ili manje tražene. Od trilogije je najteže nabaviti Povratak kralja. Od preostalih su obje Pripovijesti te Pisma Djeda Božićnjaka i Anotirani Hobit rijetki i skupi, a ni za Hurinovu djecu, Silmarillion i Roverandom se ne izdvajaju sitni novci. Valja napomenuti da je Lumen izdao neke od ovih naslova, no to ne umanjuje mnogo vrijednost Algoritmovih. 

Stephen King 

 • Stegovnici
 • Očajavanje
 • Herčevi u Atlantidi
 • Duma Key
 • Potrebne stvari
 • Tamna polovica
 • Nesanica (tvrdi uvez)
 • Rose Madder (tvrdi uvez)
 • Djevojčica koja je obožavala Toma Gordona (tvrdi uvez)

Kralj horora u Hrvatskoj je već desetljećima megapopularan. Pa su tako i njegove knjige na hrvatskom, koje nisu kasnije reizdane, zadržale svoju sentimentalnu i trgovinsku vrijednost. I to ne samo u izdanju Algoritma već i Sare 93. Zatraži procjenu cijene »

Ken Follett – Stupovi zemlje (tvrdi uvez)

Povijesna uspješnica britanskog spisatelja u izdanju Algoritma teško se nalazi, a i kad se nađe još se brže proda. Alternativa joj je meko džepno izdanje u 9 nastavaka koje je izlazilo uz Jutarnji list. Zatraži procjenu cijene »

Jonathan Stroud – Amulet iz Samarkanda

Još jedan Algoritmov biser koji je uhvatio korijenje među hrvatskim fantazistima. Prvu knjigu u „Bartimejevoj trilogiiji“, za razliku od ostala dva dijela, doista nije lako nabaviti. Zatraži procjenu cijene »

Christopher Paolini – Vatra

Za treću knjigu tetralogije o dječaku Eragonu u izdanju Kapitola, mnogi bi stavili i ruku u vatru samo da je dobiju. A niti ostale (Eragon, Prvorođeni) nije najjeftinije na svijetu nabaviti. Iako zadnja knjiga nije prevedena na hrvatski, mnogi žele prve tri. Zatraži procjenu cijene »Lois McMaster Bujold - Vorska igra, Braća po oružju, Cetaganda, Krhotine časti, Ples zrcala, Ledene opekline

Nabaviti svih 16 knjiga Pustolovina Milesa Vorkosigana u izdanju Algoritma nije jednostavan zadatak te se svakim danom sve više komplicira. Ovo su trenutno najteže dobavljivi nastavci, a popis će se zasigurno sve više širiti. Zatraži procjenu cijene »

Catherine Fisher – Kaznovar

Još jedan fantasy za mlađe generacije koji je među nedohvatljivijim knjigama našeg govornog područja. Potraga za ovom knjigom dođe vam kao kazna. Zatraži procjenu cijene »


Alisa u Zemlji čudesa (Planetopija)

U pop-up izdanju Planetopije, koja je izdala i Snjeguljicu i Pinokija, Alisu je gotovo nemoguće pronaći po oglasnicima, a u knjižarama je rasprodana. Ilustracije Zdenka Bašića i Manuela Šumberca uvijek su na cijeni. Zatraži procjenu cijene »

R.L. Stine - Klub jeze

Knjigice koje su mnogi rado čitali kao tinejdžeri ponovo su u modi. Mnogi pokušavaju sakupiti kolekciju i pri tome se spotiču uglavnom na Klub jeze kojeg je doista teško pronaći. Zatraži procjenu cijene »

Neil Gaiman - Koralina, Knjiga o groblju

Nagrađivano dark fantasy djelo za sve generacije britanskog autora Američkih bogova, Koralina, te priča o dječaku koji živi na groblju, gotovo pa su nedohvatljivi za one koji žele kompletirati Gaimana na hrvatskom. Izdao ih je Algoritam. Zatraži procjenu cijene »

Dean Koontz – Ponoć, Hladna vatra, Čuvari

Mladinska knjiga '90-ih nas je upoznala s još jednim majstorom strave. Ove su prepoznatljivo crne knjige i danas na top listi ljubitelja horora. Zatraži procjenu cijene »

Keneally - Schindlerova lista

Filmsko remek-djelo s Liamom Neesonom u glavnoj ulozi ima i svoj književni predložak koji je izašao u it Hbiblioteci Znanja. Iako stalno viđate knjige iz te biblioteke, ovu nećete osim ako imate puno sreće. Zatraži procjenu cijene »

Betty Mahmoody – Ne dam svoje dijete

Legendarna autobiografska knjiga o teškoj bitki američke majke za povratak s djetetom u vlastitu zemlju iz zemlje djetetova oca, Irana, u kojem je nedavno uspostavljena islamska država, i dalje je vrlo tražena među ljubiteljima pisane riječi. Zatraži procjenu cijene »

pet prijatelja


Enid Blyton - 5 prijatelja 

Ponekad se čini kao nemoguća misija kompletirati cijeli serijal od 21 knjige britanske autorice koju je 1990-ih izdala Mladinska knjiga. Dick, Anne, Julian, George i Timmy ne bi bili sretni. Teško dobavljive knjige 5 prijatelja su:

 • 5 prijatelja u posljednjoj pustolovini
 • 5 prijatelja u lovu na dragulje
 • 5 prijatelja na otoku s blagom
 • 5 prijatelja protiv obalskih gusara
 • 5 prijatelja čuvari starina
 • 5 prijatelja u podzemnoj riznici
 • 5 prijatelja na strani pravde

Susan Elizabeth Phillips – Samo moje dijete, Komadić sna, Tobogan za nebo

Kraljica romanse u Hrvatskoj ima mnogo vjernih obožavateljica. Neke knjige lakše su dobavljive, dok bi za ove iz naslova mnoge prodale i supruga. Zatraži procjenu cijene » 

Zlatko Crnković predstavlja

U Algoritmovom serijalu "Zlatko Crnković vam predstavlja" nekoliko je teže dobavljivih knjiga:

 • Colleen McCullough: Ptice umiru pjevajući

 • Khaled Hosseini: Gonič zmajeva

 • Khaled Hosseini: Tisuću žarkih sunaca

 • Pavao Pavličić: Pokora

Zatraži procjenu cijene »


Michael Crichton - Jurski park 1 i 2

Remek djelo Crichtona izdano je samo u tvrdom uvezu. Prvi nastavak u izdanju Mladinske knjige, a drugi Algoritma. Drugi je nešto lakše nabaviti jer ga je donedavno još bilo u knjižarama, a prvi dosta teže. Must read za ljubitelje dinosaura.  Zatraži procjenu cijene »

Boyne - Dječak u prugastoj pidžami

Često sam viđao potragu za ovom knjigom o najtužnijem razdoblju čovječanstva, a rijetko da se nudi. Postoji u tvrdom i mekom uvezu, a tvrdi je, logično, više na cijeni. Zatraži procjenu cijene »

George R. R. Martin - Ledeni zmaj

Dječja knjiga koja je izašla u nakladi Algoritma gotovo se nikad ne pojavljuje u oglasnicima. I kad se pojavi cijena je bizarno velika. S druge strane, 2023. je izašlo novo, ljepše izdanje u nakladi Lumena pa imate dobru alternativu. Zatraži procjenu cijene »

Roger Zelazny - Vitez sjena

U izdanju Izvora, iz nekog se razloga ova knjiga gotovo nikad ne pojavljuje u prodaji. Iako se većina naslova iz 10-dijelnog serijala Amberskih kronika može nabaviti nova kod izdavača, ovaj će vas vitez izlupati tupim dijelom svog mača po stražnjici. 

Sunčana Škrinjarić - Čudesna šuma

U prekrasnom crtićkom izdanju iz 1989., ova je slikovnica gotovo pa neuhvatljiva. Zatraži procjenu cijene »Ivan Raos - Prosjaci i sinovi 1,2

Izdana 1984. u nakladi Matice hrvatske, ovo se legendarno djelo hrvatske književnosti izuzetno teško pronalazi. Mnogi bi pristali na prosjačiti pred Konzumom tjedan dana u zamjenu za primjerak knjige. Zatraži procjenu cijene »

George R.R. Martin - Ples zmajeva 1, 2

Posljednji napisani nastavak Pjesme leda i vatre kako stvari stoje i ostat će posljednji, a ako i izađe još jedan, sigurno ga neće izdati Algoritam. Međutim, vrijednost ovih dvaju knjiga u izdanju nekadašnjeg knjižnog diva ne pada proporcionalno razočaranju Martinovom nezainteresiranošću za dovršavanjem serijala. Zatraži procjenu cijene »

Jean M. Auel - Ejlina pjesma djeci zemlje 1,2

Posljednji nastavak avantura kromanjonke Ejle u izdanju Izvora vrlo je teško nabaviti, iako ga izdavač ponekad reizda, ti primjerci brzo odlete zainteresiranima. Zatraži procjenu cijene »

Dan Simmons - Hyperion, Pad Hyperiona, Endymion, Uspon Endymiona

Ažuriranje: Knjige u 2024. više nisu toliko tražena jer tri od njih izdavač Izvori ima u ponudi..

Deborah Harkness – Knjiga života

Ažuriranje: S danom 13.5.2021. ova je knjiga izbačena s liste jer ju je Fraktura reizdala.

Cornelia Funke – trilogija „Svijet od tinte“

Ažuriranje: S mjesecom srpnjom 2021. ova je trilogija izbačena s liste jer ju je Egmont reizdao.

Patricia Cornwell – Knjiga mrtvih (tvrdi uvez)

Ažuriranje: S mjesecom studenim ova je knjiga izbačena s liste jer ju je reizdao 24sata u mekom uvezu. 

Suzanne Collins - Plamen (Igre gladi 2, tvrdi uvez)

Ažuriranje: Knjiga u 2022. više nije toliko tražena. 

Angie Sage – Magika

Ažuriranje: Knjiga u 2022. više nije toliko tražena.

Joe Abercrombie – Krivnja oštrice (tvrdi uvez, Algoritam)

Ažuriranje: Nakon Vorto Palabrinog reizdanja cijele trilogije, knjiga više nije tako tražena.

Michael Ende – Priča bez kraja 

Ažuriranje: knjiga je reizdana u tvrdo ukoričenom izdanju Znanja.

Tad Williams - Rat cvjetova

Ažuriranje: Knjiga u 2022. više nije toliko tražena.

Anne Rice - Razgovor s vampirom

Ažuriranje: Knjiga u 2022. više nije toliko tražena

Carl Ruiz Zafon – Trilogija magle, Marina (tvrde korice)

Ažuriranje: Knjiga u 2024. više nije toliko tražena

Zdenko Bašić – Mjesečeve sjene

Ažuriranje: Knjiga u 2024. više nije toliko tražena jer je reizdana u još bogatijem izdanju.