Koje će u 2022. biti najtraženije teško dobavljive knjige na hrvatskom?

 

Ažurirano: 17. 5. 2022.

Malo hrvatsko tržište s vremenom je progutalo pojedine izdavače, a s njima i gomilu čitateljima atraktivnih knjiga prevedenih na hrvatski jezik. Neke od njih bit će lako zaboravljene, no neke su iznimno tražene i danas i u prodaji postižu poprilično visoke cijene. U nastavku navodim neke od njih, a listu i cijene ću redovito ažurirati. Iz „jednadžbe“ sam izbacio Harry Pottera i Tolkiena, jer o njima već sve znate. 

Guy Gavriel Kay – Odjedriti u Sarant, Stablo ljeta, Tigana, Posljednja svjetlost sunca, Pjesma za Arbonnu

Prva knjiga duologije „Sarantinski mozaik“, prva knjiga trilogije „Fionavarska tapiserija“ te tri samostalna djela prava su poslastica za ljubitelje povijesne fantastike koji preferiraju čitati na hrvatskom. I doista ih je teško pronaći u prodaji, a i kad se pronađu, kupci bi najradije odjedrili u banku (ili kod mame i tate) po pozajmicu. Zatraži procjenu cijene »Mitopejina luksuzna izdanja

Mitopeja zna kako se to radi. Luksuzna izdanja izdaju u 500 primjeraka i prodaju ih po pristupačnim cijenama da bi one, nakon što se rasprodaju, na second hand tržištu postale gotovo pa mitski objekti. Za Nordijsku mitologiju (Neil Gaiman), Pokopanog diva (Kazuo Ishiguro), Mythos (Stephen Fry) i Medvjed i slavuj (Katherine Arden) neki bi prodali i komadić duše. Zatraži procjenu cijene »

Beatrix Potter - Priče

Ova popularna dječja knjiga toliko se rijetko nalazi u prodaji da dostiže doista visoke cijene na second hand tržištu. Bogate klasične ilustracije i sve najbolje priče britanske autorice na jednom mjestu, pravi su mamac za kolekcionare. Zatraži procjenu cijene »


Tad Williams - Rat cvjetova

I dok je epska saga o Osten Ardu "Sjećanje, tuga i trn" dobila reizdanje prva dva dijela (Prijestolje od zmajokosti, Kamen oproštaja), ovo samostalno djelo jednog od omiljenog fantasy pisaca ostalo je neispunjena želja mnogih fanova koji ga vole čitati na hrvatskom. Zatraži procjenu cijene »

Joe Abercrombie – Krivnja oštrice (tvrdi uvez, Algoritam)

Iako je prvi dio trilogije Prvi zakon reizdala Vorto Palabra, Algoritmov tvrdi uvez i dalje ostaje tražen od onih koji su nabavili ostatak trilogije, a nisu mogli nikako doći do ovog nastavka. U prosincu 2021. jedan je primjerak na aukciji prodan za nekoliko stotina kuna. Zatraži procjenu cijene »

Stephen King – Stegovnici, Očajavanje, Herčevi u Atlantidi, Duma Key, Potrebne stvari, Tamna polovica, Zelena milja

Kralj horora u Hrvatskoj je već desetljećima megapopularan. Pa su tako i njegove knjige na hrvatskom, koje nisu kasnije reizdane, zadržale svoju sentimentalnu i trgovinsku vrijednost. I to ne samo u izdanju Algoritma. Zatraži procjenu cijene »

Ken Follett – Stupovi zemlje (tvrdi uvez)

Povijesna uspješnica britanskog spisatelja u izdanju Algoritma teško se nalazi, a i kad se nađe još se brže proda. Alternativa joj je meko džepno izdanje u 7 nastavaka koje je izlazilo uz Jutarnji list. Zatraži procjenu cijene »

Jonathan Stroud – Amulet iz Samarkanda

Još jedan Algoritmov biser koji je uhvatio korijenje među hrvatskim fantazistima. Prvu knjigu u „Bartimejevoj trilogiiji“, za razliku od ostala dva dijela, doista nije lako nabaviti. Zatraži procjenu cijene »

Christopher Paolini – Vatra

Za treću knjigu tetralogije o dječaku Eragonu u izdanju Kapitola, mnogi bi stavili i ruku u vatru samo da je dobiju. A niti ostale (Eragon, Prvorođeni) nije najjeftinije na svijetu nabaviti. Iako zadnja knjiga nije prevedena na hrvatski, mnogi žele prve tri. Zatraži procjenu cijene »Lois McMaster Bujold - Vorska igra, Braća po oružju, Cetaganda, Krhotine časti, Ples zrcala, Ledene opekline

Nabaviti svih 16 knjiga Pustolovina Milesa Vorkosigana u izdanju Algoritma nije jednostavan zadatak te se svakim danom sve više komplicira. Ovo su trenutno najteže dobavljivi nastavci, a popis će se zasigurno sve više širiti. Zatraži procjenu cijene »

Carl Ruiz Zafon – Trilogija magle, Marina (tvrde korice)

Ponoćna palača, Princ magle, Rujanska svjetla – knjige u Trilogiji magle nekad su se mogle zajedno kupiti po cijeni po kojoj sada jedva kupite jednu od njih. A dok ih tražite osjećat ćete se kao guske u magli. I nitko nije znao sakrit' suze ko Marina, a i vi ćete plakati kad vidite cijenu ako i kad konačno pronađete knjigu u oglasniku. Zatraži procjenu cijene »

Catherine Fisher – Kaznovar

Još jedan fantasy za mlađe generacije koji je među nedohvatljivijim knjigama našeg govornog područja. Potraga za ovom knjigom dođe vam kao kazna. Zatraži procjenu cijene »

Zmajologija, Egiptologija, Piratologija, Čarobnjaštvo, Mitologija

Naslovi iz serijala "-logije" doista su teško dobavljivi. Ove kvazidokumentarne knjige za djecu i mlađe zato postižu visoke cijene i do nekoliko stotina kuna.  Zatraži procjenu cijene »
Zdenko Bašić – Mjesečeve sjene

Jedinstveno i bogato ilustrirano izdanje Planetopije jedna je od najtraženijih i novčano najcjenjenijih knjiga hrvatskog autora. I drago nam je da smo na listu mogli uvrstiti naše gore (Medvednice) list.

Michael Ende – Priča bez kraja 

Dječja uspješnica na kojoj su odrasle generacije današnjih roditelja i dalje je omiljeno štivo. Bastianove pustolovine u Fantaziji vratile bi nas u djetinjstvo kad bismo bili toliko sretni da knjigu nađemo i ne platimo je k'o suho zlato. Izvrsna vijest je što je Znanje u svibnju 2022. najavilo skoro izdavanje ove knjige pa se nadam da ću je uskoro "skinuti" s ovog popisa. Zatraži procjenu cijene »

R.L. Stine - Klub jeze

Knjigice koje su mnogi rado čitali kao tinejdžeri ponovo su u modi. Mnogi pokušavaju sakupiti kolekciju i pri tome se spotiču uglavnom na Klub jeze kojeg je doista teško pronaći. Zatraži procjenu cijene »

Neil Gaiman - Koralina, Knjiga o groblju

Nagrađivano dark fantasy djelo za sve generacije britanskog autora Američkih bogova, Koralina, te priča o dječaku koji živi na groblju, gotovo pa su nedohvatljivi za one koji žele kompletirati Gaimana na hrvatskom. Izdao ih je Algoritam. Zatraži procjenu cijene »

Dean Koontz – Ponoć, Hladna vatra, Čuvari

Mladinska knjiga '90-ih nas je upoznala s još jednim majstorom strave. Ove su prepoznatljivo crne knjige i danas na top listi ljubitelja horora. Zatraži procjenu cijene »

Betty Mahmoody – Ne dam svoje dijete

Legendarna autobiografska knjiga o teškoj bitki američke majke za povratak s djetetom u vlastitu zemlju iz zemlje djetetova oca, Irana, u kojem je nedavno uspostavljena islamska država, i dalje je vrlo tražena među ljubiteljima pisane riječi. Zatraži procjenu cijene »

pet prijatelja


Enid Blyton - 5 prijatelja 

Ponekad se čini kao nemoguća misija kompletirati cijeli serijal od 21 knjige britanske autorice koju je 1990-ih izdala Mladinska knjiga. Dick, Anne, Julian, George i Timmy ne bi bili sretni. Teško dobavljive knjige 5 prijatelja su:

 • 5 prijatelja u posljednjoj pustolovini
 • 5 prijatelja u lovu na dragulje
 • 5 prijatelja na otoku s blagom
 • 5 prijatelja protiv obalskih gusara
 • 5 prijatelja mali detektivi
 • 5 prijatelja čuvari starina
 • 5 prijatelja u podzemnoj riznici
 • 5 prijatelja na strani pravde

Anne Rice - Razgovor s vampirom

Jedan od svetih gralova ljubitelja vampira, izdanje Mozaik knjige iz 1990-ih nije tako lako pronaći, osobito u dobrom stanju.  Zatraži procjenu cijene »

Susan Elizabeth Phillips – Samo moje dijete, Komadić sna, Tobogan za nebo, Odnedavno zaljubljena

Kraljica romanse u Hrvatskoj ima mnogo vjernih obožavateljica. Neke knjige lakše su dobavljive, dok bi za ove iz naslova mnoge prodale i supruga. Zatraži procjenu cijene » 

Zlatko Crnković predstavlja

U Algoritmovom serijalu "Zlatko Crnković vam predstavlja" nekoliko je vrlo traženih knjiga:

 • William Golding: Gospodar muha
 • Colleen McCullough: Ptice umiru pjevajući
 • Khaled Hosseini: Gonič zmajeva
 • Khaled Hosseini: Tisuću žarkih sunaca
 • Nicholas Sparks: Zima za dvoje
 • Frank McCourt: Učitelj
 • Frank McCourt: Angelin prah
 • Charles Frazier: Studengora
 • Pavao Pavličić: Pokora
 • Alice Sebold: Ljupke kosti 
 • Amelie Nothomb: Higijena ubojice

Zatraži procjenu cijene »


Michael Crichton - Jurski park 1 i 2

Remek djelo Crichtona izdano je samo u tvrdom uvezu. Prvi nastavak u izdanju Mladinske knjige, a drugi Algoritma. Drugi je nešto lakše nabaviti jer ga je donedavno još bilo u knjižarama, a prvi dosta teže. Must read za ljubitelje dinosaura.  Zatraži procjenu cijene »

Boyne - Dječak u prugastoj pidžami

Često sam viđao potragu za ovom knjigom o najtužnijem razdoblju čovječanstva, a rijetko da se nudi. Postoji u tvrdom i mekom uvezu, a tvrdi je, logično, više na cijeni. Zatraži procjenu cijene »

George R. R. Martin - Ledeni zmaj

Dječja knjiga koja je izašla u nakladi Algoritma gotovo se nikad ne pojavljuje u oglasnicima. I kad se pojavi cijena je bizarno velika. Zatraži procjenu cijene »

Dan Simmons - Hyperion, Pad Hyperiona, Endymion, Uspon Endymiona

Tetralogija Hyperion Cantos na uspješan način prožima sci-fi s horor elementima. Knjige su izdali Izvori, a iako se ponekad još pojave u njihovom reizdanju, to nije često i ove knjige se rado nabavljaju rabljene. Zatraži procjenu cijene »

Danijel Dragojević 

Pomalo je nevjerojatno da djela jednog samozatajnog hrvatskog poete mogu dosezati cijenu koju postižu masovno popularne knjige kao što su Harry Potter ili Tolkien. Dragojević je izuzetno cijenjen, a knjiga je malo. Kolekcionarski sveti gral.  

Deborah Harkness – Knjiga života

Ažuriranje: S danom 13.5.2021. ova je knjiga izbačena s liste jer ju je Fraktura reizdala.

Cornelia Funke – trilogija „Svijet od tinte“

Ažuriranje: S mjesecom srpnjom 2021. ova je trilogija izbačena s liste jer ju je Egmont reizdao.

Patricia Cornwell – Knjiga mrtvih (tvrdi uvez)

Ažuriranje: S mjesecom studenim ova je knjiga izbačena s liste jer ju je reizdao 24sata u mekom uvezu. 

Suzanne Collins - Plamen (Igre gladi 2, tvrdi uvez)

Ažuriranje: Knjiga u 2022. više nije toliko tražena. 

Angie Sage – Magika

Ažuriranje: Knjiga u 2022. više nije toliko tražena.Mislite da bi još neka knjiga trebala biti na popisu? Objavite autora i ime knjige u komentaru ispod članka!


Primjedbe

 1. Odgovori
  1. Slobodno pročitajte članak. :)

   Izbriši
  2. A! Samo sam čitala popis 🤪

   Izbriši
  3. Dosta sam se bavio Tolkienom prije ovog u dva članka pa sam odlučio da ovaj put izbjegnem. :) Ali svakako hvala na ideji.

   Izbriši
 2. Gospodar muha (William Golding) izdanje Algoritma

  OdgovoriIzbriši
 3. Koliku cijenu dosežu Ken Follet – Stupovi zemlje (tvrdi uvez) od Algoritma?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Usudio bih se reći da ih možete prodati za 600tinjak kuna, a možda i više.

   Izbriši

Objavi komentar