Koje su u 2021. najtraženije teško dobavljive knjige na hrvatskom?

 

Ažurirano: 7. 9. 2021.

Malo hrvatsko tržište s vremenom je progutalo pojedine izdavače, a s njima i gomilu čitateljima atraktivnih knjiga prevedenih na hrvatski jezik. Neke od njih bit će lako zaboravljene, no neke su iznimno tražene i danas i u prodaji postižu poprilično visoke cijene. U nastavku navodim neke od njih, a listu i cijene ću redovito ažurirati.

Iz „jednadžbe“ sam izbacio Harry Pottera i Tolkiena, jer o njima već sve znate. Dodao sam uz neke knjige i minimalne preporučene cijene kao svojevrstan orijentir, no ne držite ih se kao pijan plota jer su utemeljene ili na nekim prodanim nedavnim oglasima ili na procjeni. 

Joe Abercrombie – Krivnja oštrice (tvrdi uvez)

Jedan od najboljih fantasy pisaca današnjice rado je čitan i na hrvatskom jeziku. Algoritam je svojedobno izdao cijelu trilogiju Prvi zakon, a prva knjiga uvjerljivo je najtraženija. I dok se meki uvez istog izdavača može nabaviti jeftinije od kave u centru Zagreba, tvrdi je mnogima i dalje nedostižan.
Minimalna preporučena cijena: 400 kn  

Guy Gavriel Kay – Odjedriti u Sarant, Stablo ljeta, Tigana, Posljednja svjetlost sunca, Pjesma za Arbonnu

Prva knjiga duologije „Sarantinski mozaik“, prva knjiga trilogije „Fionavarska tapiserija“ te tri „standalone“ djela prava su poslastica za ljubitelje povijesne fantastike koji preferiraju čitati na hrvatskom. I doista ih je teško pronaći u prodaji, a i kad se pronađu, kupci bi najradije odjedrili u banku (ili kod mame i tate) po pozajmicu.
Minimalna preporučena cijena: 400 kn (Tigana), 350 kn (Odjedriti u Sarant, Pjesma za Arbonnu), 250 kn  (Posljednja svjetlost sunca, Stablo ljeta)

Mitopejina luksuzna izdanja

Mitopeja zna kako se to radi. Luksuzna izdanja izdaju u 500 primjeraka i prodaju ih po pristupačnim cijenama da bi one, nakon što se rasprodaju, na second hand tržištu postale gotovo pa mitski objekti. Za Nordijsku mitologiju (Neil Gaiman), Pokopanog diva (Kazuo Ishiguro), Mythos (Stephen Fry) i Medvjed i slavuj (Katherine Arden) neki bi prodali i komadić duše.    

Stephen King – Stegovnici, Očajavanje, Herčevi u Atlantidi, Duma Key, Potrebne stvari, Tamna polovica

Kralj horora u Hrvatskoj je već desetljećima megapopularan. Pa su tako i njegove knjige na hrvatskom, koje nisu kasnije reizdane, zadržale svoju sentimentalnu i trgovinsku vrijednost. I to ne samo u izdanju Algoritma.   
Minimalna preporučena cijena: 500 kn (Duma Key, Tamna polovica) 350 kn (Očajavanje, Potrebne stvari), 250 kn (Stegovnici), 200 kn (Herčevi u Atlantidi)

Beatrix Potter - Priče

Ova dječja knjiga navodno postoji. Navodno je netko i posjeduje. Ali izgleda da je nitko ne prodaje. 
Minimalna preporučena cijena: 500 kn   

Patricia Cornwell – Knjiga mrtvih

Ako se ne možete zasititi slučajeva iz područja forenzičke medicine, pokušajte nabaviti Knjigu mrtvih. Brzo ćete se prebaciti na nešto laganije.  
Minimalna preporučena cijena: 200 kn   

Ken Follet – Stupovi zemlje (tvrdi uvez)

Povijesna uspješnica britanskog spisatelja u izdanju Algoritma teško se nalazi, a i kad se nađe još se brže proda.
Minimalna preporučena cijena: 350 kn/komplet  

Jonathan Stroud – Amulet iz Samarkanda

Još jedan Algoritmov biser koji je uhvatio korijenje među hrvatskim fantazistima. Prvu knjigu u „Bartimejevoj trilogiiji“, za razliku od ostala dva dijela, doista nije lako nabaviti.
Minimalna preporučena cijena: 400 kn       

Michael Scott – Alkemičar, Čarobnjak, Nekromant

Tri od četiri knjige, koliko ih je prevedeno u izdanju Algoritma, u Scottovu šestodijelnom serijalu u besmrtnom Nicholasu Flamelu, koštaju toliko da će vam doći da uplatite tečaj engleskog i prestanete trošiti toliko novca na knjige na hrvatskom. 
Minimalna preporučena cijena: 450 kn (Čarobnjak), 250 kn (Alkemičar, Nekromant) 

Christopher Paolini – Tetralogija „Naslijeđe“

Za treću knjigu tetralogije o zmaju Eragonu u izdanju Kapitola, „Vatra“, mnogi bi stavili i ruku u vatru samo da je dobiju. A niti ostale (Eragon, Prvorođeni) nije mačji kašalj nabaviti. Iako zadnja knjiga nije prevedena na hrvatski, mnogi žele prve tri.
Minimalna preporučena cijena: 400 kn (Vatra) 180 kn (Eragon), 250 kn (Prvorođeni)  

Angie Sage – Magika

Sedmi sin sedmog sina... Zvuči kao pjesma Iron Maidena? Ne, riječ je o dijelu zapleta prve knjige ove dječje fantasy septologije. Koja postiže toliku cijenu da ćete se upitati otkud vašem djetetu toliko novca za knjigu. U izdanju Planetopije objavljene su prve tri knjige. 
Minimalna preporučena cijena: 270 kn  

Lois McMaster Bujold - Vorska igra, Braća po oružju, Cetaganda, Krhotine časti, Ples zrcala

Nabaviti svih 16 knjiga Pustolovina Milesa Vorkosigana u izdanju Algoritma nije jednostavan zadatak te se svakim danom sve više komplicira. Ovo su trenutno najteže dobavljivi nastavci, a popis će se zasigurno sve više širiti.
Minimalna preporučena cijena: 200-250 kn/knjiga  

Carl Ruiz Zafon – Trilogija magle, Marina (tvrde korice)

Ponoćna palača, Princ magle, Rujanska svjetla – knjige u Trilogiji magle nekad su se mogle zajedno kupiti po cijeni po kojoj sada jedva kupite jednu od njih. A dok ih tražite osjećat ćete se kao guske u magli. I nitko nije znao sakrit' suze ko Marina, a i vi ćete plakati kad vidite cijenu ako i kad konačno pronađete knjigu u oglasniku.
Minimalna preporučena cijena: 250 kn/knjiga  

Catherine Fisher – Kaznovar

Još jedan fantasy za mlađe generacije koji je među nedohvatljivijim knjigama našeg govornog područja. Potraga za ovom knjigom dođe vam kao kazna.
Minimalna preporučena cijena: 350 kn  

Zmajologija, Egiptologija, Piratologija, Čarobnjaštvo, Špijunologija

Dvanaest godina nakon što ju je Planetopija izdala, Zmajologija je postala magnetski privlačna ljubiteljima fantazije i zmajeva. U istom serijalu jako su tražena i ostala tri nabrojana naslova.  
Minimalna preporučena cijena: 350 kn (Zmajologija), 250 kn (ostale)


Zdenko Bašić – Mjesečeve sjene

Jedinstveno i bogato ilustrirano izdanje Planetopije jedna je od najtraženijih i novčano najcjenjenijih knjiga hrvatskog autora. I drago nam je da smo na listu mogli uvrstiti naše gore (Medvednice) list.
Minimalna preporučena cijena: 450 kn  

Michael Ende – Priča bez kraja 

Dječja uspješnica na kojoj su odrasle generacije današnjih roditelja i dalje je omiljeno štivo. Bastianove pustolovine u Fantaziji vratile bi nas u djetinjstvo kad bismo bili toliko sretni da knjigu nađemo i ne platimo je k'o suho zlato.
Minimalna preporučena cijena: 300 kn tvrdi uvez, 150 kn meki uvez

Neil Gaiman - Koralina, Knjiga o groblju

Nagrađivano dark fantasy djelo za sve generacije britanskog autora Američkih bogova, Koralina, te priča o dječaku koji živi na groblju, gotovo pa su nedohvatljivi za one koji žele kompletirati Gaimana na hrvatskom. Izdao ih je Algoritam.
Minimalna preporučena cijena: 300 kn/knjiga    

Dean Koontz – Ponoć, Hladna vatra, Čuvari

Mladinska knjiga '90-ih nas je upoznala s još jednim majstorom strave. Ove su prepoznatljivo crne knjige i danas na top listi ljubitelja horora.
Minimalna preporučena cijena: 200 kn/knjiga   

Betty Mahmoody – Ne dam svoje dijete

Legendarna autobiografska knjiga o teškoj bici američke majke za povratak s djetetom u vlastitu zemlju iz zemlje djetetova oca, Irana, u kojem je nedavno uspostavljena islamska država, i dalje je vrlo tražena među ljubiteljima pisane riječi.
Minimalna preporučena cijena: 150 kn

Enid Blyton - 5 prijatelja u posljednjoj pustolovini

Ponekad se čini kao nemoguća misija kompletirati cijeli serijal britanske autorice koju je 1990-ih izdala Mladinska knjiga. Osobito su u problemu oni koji pokušavaju nabaviti posljednju od 21 knjige, 5 prijatelja u posljednjoj pustolovini. Izdana u manjoj tiraži, u oglasnicima se pojavljuje po nebulozno visokim cijenama. Dick, Anne, Julian, George i Timmy ne bi bili sretni.
Minimalna preporučena cijena: 200 kn    

Anne Rice - Razgovor s vampirom

Jedan od svetih gralova ljubitelja vampira, izdanje Mozaik knjige iz 1990-ih doista je teško pronaći. 
Minimalna preporučena cijena: 250 kn  

Susan Elizabeth Phillips – Samo moje dijete, Komadić sna

Kraljica romanse u Hrvatskoj ima mnogo vjernih obožavateljica. Neke knjige lakše su dobavljive, dok bi za ove iz naslova mnoge prodale i supruga.
Minimalna preporučena cijena: 200 kn/knjiga   

Zlatko Crnković predstavlja

U Algoritmovom serijalu "Zlatko Crnković vam predstavlja" nekoliko je vrlo traženih knjiga - Gospodar muha, Ptice umiru pjevajući, Gonič zmajeva, Tisuću žarkih sunaca, Zima za dvoje, Učitelj, Angelin prah, Studengora, Pokora...

Danijel Dragojević 

Pomalo je nevjerojatno da djela jednog samozatajnog hrvatskog poete mogu dosezati cijenu koju postižu masovno popularne knjige kao što su Harry Potter ili Tolkien. Dragojević je izuzetno cijenjen, a knjiga je malo. Kolekcionarski sveti gral.   

Deborah Harkness – Knjiga života

Ažuriranje: S danom 13.5.2021. ova je knjiga izbačena s liste jer ju je Fraktura pustila u pretprodaju - kreće se u dotisak.
Kada biste ubacili „medeka“ u kasicu za svaki put kad netko objavi da traži posljednju knjigu trilogije „All Souls“ u izdanju Frakture, kroz par mjeseci imali biste novca skoro pa za ljetovanje. Ne baš u hotelu 50 m od mora, ali za 2* apartman kilometar od mora... 

Cornelia Funke – trilogija „Svijet od tinte“

Ažuriranje: S mjesecom srpnjom 2021. skidam trilogiju s popisa jer ju je reizdao Egmont
Fantastična trilogija njemačke autorice u izdanju Mozaik knjige stekla je mnogo obožavatelja u Hrvatskoj, no malo drugih u prilici je obogatiti svoje police ovim knjigama. Ne biste željeli biti u koži onog tko trilogiju pokušava kompletirati nastavcima Srce od tinte i Krv od tinte.
Minimalna preporučena cijena: 200 kn (Srce od tinte), 300 kn (Krv od tinte)   Mislite da bi još neka knjiga trebala biti na popisu? Objavite autora i ime knjige u komentaru ispod članka!


Primjedbe

 1. Odgovori
  1. Slobodno pročitajte članak. :)

   Izbriši
  2. A! Samo sam čitala popis 🤪

   Izbriši
  3. Dosta sam se bavio Tolkienom prije ovog u dva članka pa sam odlučio da ovaj put izbjegnem. :) Ali svakako hvala na ideji.

   Izbriši
 2. Gospodar muha (William Golding) izdanje Algoritma

  OdgovoriIzbriši
 3. Koliku cijenu dosežu Ken Follet – Stupovi zemlje (tvrdi uvez) od Algoritma?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Usudio bih se reći da ih možete prodati za 600tinjak kuna, a možda i više.

   Izbriši

Objavi komentar