Autori koje bi vam se mogli svidjeti ako volite Stephena Kinga



Horor je specifičan žanr, a Stephen King njegov najpoznatiji predstavnik. Nije lako napisati nešto zbog čega osjećate žmarce kad čitate, a pogled prema otvorenom, mračnom ormaru izaziva vam nelagodu. No, neki autori to ipak uspijevaju. Možda ne uvijek jednako dobro, možda se nećete naježiti čitajući njihove knjige, ali svakako biste mogli osjećati uzbuđenje zbog dobre horor priče. Tko su, dakle, autori koji bi vam se mogli svidjeti ako volite Stephena Kinga?

Joe Hill

Jabuka ne pada daleko od stabla, a Joe Hill najbolji je dokaz tome. Sin Stephena Kinga ne samo što izgledom podsjeća na mlađu verziju oca, nego me i u svojoj knjizi Kutija u obliku srca podsjetio na najbolje Kingove uratke. Topla preporuka. Hill je autor još nekoliko knjiga – Hornz, The Fireman, NOS4A2. Pročitao sam prve dvije i nije riječ o klasičnim horor pričama pa ću ih preskočiti. NOS4A2 je preveden na hrvatski jezik. 

Dean Koontz

Ma mislim, svi znate za njega - jedan od rijetkih pisaca za kojeg možemo reći da je veći skriboman od Kinga. Vjerojatno mnogi od vas gaje sentimentalnu povezanost s trima njegovim knjigama prevedenim na hrvatski 90-ih (Ponoć, Hladna vatra i Čuvari), a kasnije ih je prevedeno još mnogo. Osobno mi je Koontz hit&miss, nekad me oduševi, a nekad razočara. Iz njegove ogromne bibliografije s kojom nisam niti upola upoznat, ograničit ću se na to da vam, osim gornje tri, preporučim i Winter Moon, kojeg sam nedavno pročitao i podsjetio me na old-school horore u najboljem ruhu. Nažalost za one koji ne čitaju na engleskom, nije preveden na hrvatski. Mnogi Žestinu smatraju jednim od njegovih najboljih djela.

Dan Simmons

Iako najpoznatiji po svojim SF sagama Hyperion i Endymion, Dan Simmons napisao je i nekoliko horora. Na hrvatskom su se pojavili sjajna knjiga Ljeto noći i nešto manje uspješan nastavak, Zimska mora. Upravo me Ljeto noći ponukalo da napišem ovaj članak – iako sam ga pročitao prije dosta godina, i dalje mi je u sjećanju kao jedan od najboljih horora koje sam čitao. Tu su i njegova djela neprevedena na hrvatski - Drood, The Terror, Carrion Comfort...



Jelena Hrvoj

Da se mlada hrvatska autorica može nositi s najboljim svjetskim piscima horora, osvjedočio sam se pročitavši Durginu kuću i Štorku. Durgina kuća je jeziva priča s trima djevojčicama u glavnoj ulozi koja nema nadnaravnih elemenata pa je neki nazivaju psihološkom dramom s elementima horora. No u koji je god žanr smjestili, uznemirujuća je i strašna. Štorka je sjajna priča o djevojci koja, pa recimo to tako, pukne. I počne gnojiti vrt dijelovima svojih loših susjeda. Knjiga ima fantastičan kraj! Da je Hrvoj Skandinavka, prodavala bi svjetske bestselere.


Scott Smith

Smith je izdao samo jedan horor, ali po meni – izvrstan. Moram priznati da me začudila ocjena na Goodreads od samo 3,6 za Ruševine jer je riječ o relativno originalnom i napetom uratku, smještenom u srce južnoameričke džungle. Po knjizi je snimljen i poprilično loš film. Prevedena je na hrvatski u izdanju Algoritma.




Ira Levin

Vjerojatno ste gledali ili barem čuli za film Rosemaryna beba. Izvrstan horor nastao je po jednako dobrom književnom predlošku američkog autora. Levin je autor još nekoliko zanimljivih djela, kao što su Stepfordske žene i Dječaci iz Brazila. Pročitao sam Stepfordske žene i, iako nije riječ o hororu, definitivno je "kingovska" atmosfera. Znate ono kad čitate knjiga i shvaćate da nešto nije u redu, samo ne možete odmah uperiti prstom u to? Obje knjige prevedene su na hrvatski.

Peter Straub

Straub je s Kingom surađivao na dvije knjige i, moram priznati, nisam oduševljen njima pa ga zato nisam osobito cijenio. Iako mi nije prvi izbor što se horora tiče, moje se mišljenje o Straubu poboljšalo nakon što sam pročitao Priču o duhovima. Na trenutke doista jeziva, riječ je o paranormalnom hororu kojeg rado preporučujem. Izdana je na hrvatskom jeziku u kvalitetnom tvrdo ukoričenom izdanju Andromede. 

Ostali prijedlozi

Clive Barker, Edgar Alan Poe, Bram Stoker i H.P. Lovecraft poznati su svim ljubiteljima horora. Od domaćih snaga jezu u kosti tjera vam Danijel Špelić. Tu su i Anne Rice, Ray Bradbury, W.P. Blatty, Shirley Jackson, David Seltzer, James Herbert, Thomas Ligotti, Arthur Machen, Richard Matheson, Ambrose Bierce, Sheridan Le Fanu, Ryu Murakami, M.R. James, Poppy Z. Brite...