Knjige koje bi trebalo kupiti sad jer bi uskoro mogle nestati iz knjižara



Koje bi popularne knjige na hrvatskom mogle uskoro nestati iz knjižara nakon čega je upitno hoće li se više ikad, ili barem u skorije vrijeme, na policama pojaviti? Razmišljajući o tome koje knjige se trenutno traže i skupo plaćaju jer su teško dobavljive, kao i o činjenici da je riječ i o Algoritmovim izdanjima, igrat ću se Nostradamusa i preporučiti vam da požurite s kupnjom sljedećih naslova.

Mi djeca s kolodvora Zoo

Ova je knjiga već sada teško dobavljiva i tek se ponekad pojavi u prodaji. Nisam siguran postoji li trenutno na svim webshopovima hrvatskih knjižara više od desetak primjeraka na hrvatskom jeziku. Alternativa je Buybookovo bosansko izdanje. 

Sljedeće Mitopejino luksuzno izdanje

Kod Mitopeje vrijedi ona stara – tko rano rani, dvije sreće grabi. I doista, ako razmišljate dulje od par dana, moglo bi se dogoditi da iduće luksuzno izdanje koje izađe u izdanju ovog jedinstvenog nakladnika nećete više nikad moći kupiti po „normalnoj“ cijeni. Posljednja knjiga, January i 10.000 vrata "otišla" je u tjedan dana. 

George R.R. Martin –Svijet leda i vatre, Vitez sedam kraljevina

Prva je knjiga vjerojatno i dalje dostupna zbog svoje nemale cijene. No, ako sad redovno košta 299 kuna, pomislite koliko će koštati kad nestane iz prodaje i ako kojim čudom Martin izda idući nastavak u serijali Pjesma leda i vatre. Na Viteza sedam kraljevina mogli bismo primijeniti poučak Ledenog zmaja, Martinove dječje knjige koja je u second hand prodaji danas skuplja od tri kile čvaraka.

-ologije

Među 10 nastavaka knjiga „Ologije“ Zmajologija je svakako najpopularnija. No, moglo bi se dogoditi da kroz neko vrijeme postupno nestanu i oni nastavci koje je sad lakše dobaviti. Nisam istraživao koji su to, ali oni koji skupljaju serijal vjerojatno znaju.

Joan D. Vinge - Snježna kraljica, Ljetna kraljica

Ljubitelji klasičnog SF-a mogli bi svom novčaniku učiniti uslugu ako žele nabaviti ove dvije knjige iz naklade Izvora. Nisu jeftine, ali sigurno neće biti jeftinije kad ih u knjižarama više ne bude. 

Zdenko Bašić – Sjeverozapadni vjetar

Svi znamo koliko su Mjesečeve sjene teško dobavljive. A njihov prethodnik još se može kupiti u webshopovima. S obzirom na Bašićevu popularnost u posljednje vrijeme, možda je vrijeme da kupite svoj primjerak.

Neil Gaiman – Ocean na kraju staze

Jedan od omiljenih autora među hrvatskih čitalačkim pukom mogao bi vas lako iznenaditi jednog dana kad poželite kupiti ovu Algoritmovu knjigu, a nje nema pa nema. A sad se još može kupiti po pristojnim cijenama. Doduše, u planu izdavanje ovog naslova ima Mitopeja pa je na vama da odlučite hoćete li čekati taj trenutak  


Imate još neki prijedlog? Molim vas napišite ga u komentar s pojašnjenjem. Ovo je samo presjek onog što ja pratim, sigurno mi je nešto promaklo.