Gdje kupovati knjige na engleskom?

Annie Spratt on Unsplash

Ažurirano: 31.3.2024.

Čitanje na engleskom jeziku nije bauk, kao što sam već zaključio u blogu pod nazivom  Zašto biste trebali čitati na engleskom i kako krenuti? Knjige na engleskom mogu se kupiti i u hrvatskim knjižarama; no ako vam izbor u njima nije dovoljan, vjerojatno ćete se poželjeti odlučiti na online kupovinu na stranim stranicama. Ni to nije bauk, kao ni čitanje na engleskom. 

Nažalost, s pravilima od 1.7.2021., pri čemu se plaća PDV na sve knjige koje stižu izvan EU, kupovina je postala skuplja, a na to treba dodati i namet Hrvatske pošte od 18 kn. Ovo se može izbjeći naručivanjem sa stranica koje isporučuju iz Europske unije.

Koje su dobre i sigurne strane stranice za kupovinu knjiga na engleskom jeziku, osim stranica nakladnika? Navodim ih u nastavku. 

Libristo.hr

Češka tvrtka koja je u Hrvatskoj otvorila svoju podružnicu. Imaju vrlo dobar izbor knjiga i pouzdani su. Na njihove se knjige ne plaća PDV jer se dostavljaju unutar EU.

Blackwell's

Britanska stranica. U cijenu knjiga već je uključena poštarina u Hrvatsku, kao i PDV pa ga ne biste trebali platiti. Blackwell's knjižare, zanimljivo, postoje još od 1879. godine, kad je u Oxfordu otvorena prva. Čuo sam puno pohvala za njih pa sam nedavno i ja naručio nešto. 

Amazon.de

Njemački Amazon navodim kao opciju jer na knjige naručene s njega nećete morati plaćati PDV i novi namet Hrvatske pošte, jer je Njemačka u EU. Osim ako naručujete od prodavača koji živi izvan EU (što vam uvijek piše kod knjige). Zasad sam naručio dvije knjige i stigle su izuzetno brzo. 

World of Books

Online knjižara s rabljenim knjigama. Cijene poštarine prema hrvatskoj iz Ujedinjenog Kraljevstva su smiješno male ako ih se usporedi s cijenama Hrvatske pošte. Međutim, u posljednje vrijeme brojne knjige im se u Hrvatskoj ocarine.

Awesomebooks

Trgovina vrlo slična World of Books. Knjige također stižu iz Ujedinjenog Kraljevstva. Prije novih pravila sam ih kupio nekoliko po povoljnim cijenama i bio sam i više nego zadovoljan.

Thriftbooks

Američka trgovina rabljenim i novim knjigama. Jedan su od najpouzdanijih velikih prodavača knjiga na Ebayu, no imao sam lošije iskustvo s kupnjom na webu. Knjiga nikad nije stigla, a dobio sam novac natrag bez natezanja. To ne mora značiti ništa pa stranicu ostavljam ovdje. 

Biblio.com

Stranica koja je posrednik između malih lokalnih knjižara, koje same po sebi ne mogu postati "globalni igrači", i kupaca. Nemam osobnih iskustava s njima.

Better World Books

Online trgovina novim i rabljenim knjigama koja se hvali svojim društvenim angažmanom. Poštarina je uključena u cijenu pa na knjigama piše "free shipping". Nemam osobnih iskustava s njima.

Amazon i Ebay

Obje stranice imaju više verzija po jezicima i zemljama (de, it, uk itd.) i sve su jednako sigurne za kupovinu. Nisu specijalizirane samo za knjige, ali isplati se dobro ih pretražiti jer se zna pronaći atraktivnih naslova po dobrim cijenama. Samo pazite naručujete li iz EU ili izvan EU kako biste mogli računati i na eventualno carinjenje.