S kojih stranih stranica kupovati knjige?

Čitanje na engleskom jeziku nije bauk, kao što sam već zaključio u blogu pod nazivom  Zašto biste trebali čitati na engleskom i kako krenuti? Knjige na engleskom mogu se kupiti i u hrvatskim knjižarama; no ako vam izbor u njima nije dovoljan, vjerojatno ćete se poželjeti odlučiti na online kupovinu na stranim stranicama. Ni to nije bauk, kao ni čitanje na engleskom. 

Nažalost, s novim pravilima od 1.7.2021., pri čemu se plaća PDV na sve knjige koje stižu izvan EU, kupovina je postala skuplja, a na to treba dodati i namet Hrvatske pošte od 18 kn. Ovo se može izbjeći naručivanjem sa stranica koje isporučuju iz Europske unije, kao što je Amazon.de.

Koje su dobre i sigurne strane stranice za kupovinu knjiga na engleskom jeziku, osim stranica nakladnika? Navodim ih u nastavku. 

Amazon.de

Njemački Amazon navodim kao prvu opciju jer na knjige naručene s njega nećete morati plaćati PDV i novi namet Hrvatske pošte, jer je Njemačka u EU. Zasad sam naručio dvije knjige i stigle su izuzetno brzo. Najveća mana Amazona znaju biti nerealne cijene poštarine. 

World of Books

Online knjižara s rabljenim knjigama. Osobno sam otamo naručio nekoliko knjiga po izuzetno povoljnim cijenama i zasad sam jako zadovoljan. Cijene poštarine prema hrvatskoj iz Ujedinjenog Kraljevstva su smiješno male ako ih se usporedi s cijenama Hrvatske pošte. 

Awesomebooks

Trgovina vrlo slična World of Books. Knjige također stižu iz Ujedinjenog Kraljevstva. Kupio sam ih nekoliko po povoljnim cijenama i zasad sam i više nego zadovoljan.

Blackwell's

Još jedna britanska stranica. U cijenu knjiga već je uključena poštarina u Hrvatsku. Blackwell's knjižare, zanimljivo, postoje još od 1879. godine, kad je u Oxfordu otvorena prva. 

Bookdepository

Britanska stranica s koje je užitak kupovati nove knjige. Sve što mi je ikad stiglo bilo je i više nego dobro. Na žalost svih, cijene su poprilično porasle nakon Brexita. Vlasnik Bookdespository je Amazon, kao i sljedeće stranice na popisu, Abebooks.

Abebooks

"Finija" verzija Bookdepositoryja istog vlasnika. Prodaju se nove, rabljene i rijetke knjige, ali i umjetnine. 

Thriftbooks

Američka trgovina rabljenim i novim knjigama. Jedan su od najpouzdanijih velikih prodavača knjiga na Ebayu, no imao sam lošije iskustvo s kupnjom na webu. Knjiga nikad nije stigla, a dobio sam novac natrag bez natezanja. To ne mora značiti ništa pa stranicu ostavljam ovdje. 

Biblio.com

Stranica koja je posrednik između malih lokalnih knjižara, koje same po sebi ne mogu postati "globalni igrači", i kupaca. 

Better World Books

Online trgovina novim i rabljenim knjigama koja se hvali svojim društvenim angažmanom. Poštarina je uključena u cijenu pa na knjigama piše "free shipping".

Amazon i Ebay

Obje stranice imaju više verzija po jezicima i zemljama (de, it, uk itd.) i sve su jednako sigurne za kupovinu. Nisu specijalizirane samo za knjige, ali isplati se dobro ih pretražiti jer se zna pronaći atraktivnih naslova po dobrim cijenama. 

Primjedbe