Oduševit će vas Ivanove slike inspirirane knjigama

Zanimljiva stvar dogodila se tijekom humanitarne akcije za obitelj koja je izgubila kuću u požaru. Svoje je likovno-umjetničke uratke na humanitarnu prodaju u FB grupi Second Hand Knjižara ponudio Ivan Devčić i mahom oduševio članove. I, što je najvažnije, svojim djelima prikupio je nemali novac za pomoć nesretnoj obitelji.

Pogledajmo prvo što je to toliko oduševilo ljubitelje lijepog, bajkovitog, čarobnog. A nakon toga pročitajte razgovor s Ivanom.












Ivane, molim te predstavi nam se.

- Zovem se Ivan Devčić, rođen sam 9. prosinca 1986. u Požegi gdje sam i odrastao i gdje trenutno i živim. Po struci sam ekonomist, po zaposlenju fotokopirač, ali po duši ne mogu biti veća suprotnost - sanjar kojem je glava vječno u oblacima. Volim sve vrste kreativnog izražavanja, od crtanja i slikanja do pisanja poezije i proze.

Kad si počeo slikati stvari inspirirane knjigama?

- Crtati volim od kad znam za sebe. I to je nešto što se u meni razvijalo dugi niz godina. Prije nekih desetak godina sam za rođendan od prijatelja dobio boje i platna i tako je sve krenulo. Slike su mi prožete motivima koji mi se često pojavljuju u snovima i nekako mi je bilo logično početi slikati slike inspirirane knjigama. Mislim da je sve krenulo s Malim princem prije nekoliko godina. Letenje i ptice su mi jedan od motiva koji mi se ponavljaju na slikama, i slika Malog princa kako leti uz pomoć ptica je zapravo bio i logičan sljedeći korak. Možda čak i zbog tog nekog mog djetinjeg pogleda na svijet.

Što najradije čitaš?

- Čitati volim, i gotovo sve prolazi, ali posebno volim SF i fantasy tematiku. Kao neki ozbiljniji početak svega toga naveo bih Amberske kronike Rogera Zelaznya. Te sam knjige otkrio u srednjoj školi i pročitao sam svih 10 kroz 7-8 dana. Ovdje je teško ne spomenuti i Harry Pottera, LOTR trilogiju, kao i Igru prijestolja. Moram spomenuti i trilogiju Justina Cronina (Prijelaz, Dvanaestorica i Grad zrcala) zbog koje sam ostajao budan do kasno u noć.

Imaš li kakvo umjetničko obrazovanje?

- Apsolutni sam amater, i sve što radim, radim s posebnim zadovoljstvom. Slikanje mi je svojevrstan ispušni ventil. I kad se udubim u slikanje znaju i sati proći a vanjski svijet kao da se u tom periodu stiša.

Koje tehnike kod slikanja koristiš?

- Od nedavno sam počeo slikati vodenim bojama kojima uspijem „izbaciti“ neku ideju koja se stvori u glavi. Ali osim vodenih boja koristim i akrilne boje, ali i olovku i ugljen. Sve ovisi o tome kakav je motiv i kakvu emociju pokazati slikom.

Objavljuješ li negdje svoje uratke? 

- Veći dio toga što nacrtam ili naslikam objavljujem na svom Facebook i Instagram profilu.

Da li primaš narudžbe za slike?

- Narudžbe su uvijek dobrodošle i kod svake se nove slike maksimalno trudim „ući“ u neku njenu srž. Kad to uspijem ispoljiti nitko sretniji od mene. Slobodno neka se javi svatko tko bi želio nekakvu sliku, bez obzira na tematiku. Otvoren sam za sve opcije i uvijek spreman na dogovor.