Pjesma leda i vatre i drugi Algoritmovi serijali koje se ne isplati sakupljati

Ponekad se teško snaći u gomili privlačnih knjiga koje nam je Algoritam ostavio nakon propasti pa nam se dogodi da nabavimo neki nastavak knjige iz serijala koji nikad nije do kraja preveden. Kako biste izbjegli takve situacije, evo nekoliko takvih - a vas pozivam da mi dojavite ako ih ima još. 

George R.R. Martin: Pjesma leda i vatre

Na žalost ljubitelja fantasyja, šanse da 72-godišnji George R. R. Martin završi serijal nisu osobito velike. Po mom mišljenju, ništa veće nego da mu ih završim ja. Tim više što do kraja serijala nedostaju dvije knjige. 

A šanse da kraj serijala izda Algoritam ravne su nuli. Kako ćete „nadoštukati“ serijal ako ikad i izađu posljednje dvije knjige? Plus tome, "Ples zmajeva", koji je izašao u dvije knjige u tvrdom izdanju, plaća se suhim zlatom ako ga ikad uspijete naći.

Serijal izdaje i Lumen pa ga je na hrvatskom svakako bolje nabaviti od njih. Ali, ako ne podnosite nedovršene priče, savjetujem da pričekate eventualni izlazak posljednjih nastavaka. Iako, moram priznati, nedovršene ili ne, i dalje su mi knjige izuzetno drage pa ne mogu preporučiti da ih uopće ne čitate. Dapače.

Stephen King: Kula tmine

Algoritam je izdao prve tri knjige u genijalnom serijalu Kula tmine (Revolveraš, Izvlačenje trojke, Puste zemlje), nakon čega je propao. Mnogi Algoritmova miješaju s novijim Lumenovim izdanjima, koji je dosad izdao šest od osam knjiga. 

S obzirom na razlike u prijevodu, a i teško nalaženje prve knjige u serijalu, palac dolje za sakupljanje Algoritmovog izdanja. A niti Lumenovo ne napreduje brzinom svjetlosti, iako je King serijal završio 2012.

Rick Riordan: Percy Jackson i Olimpijci

Uzbudljive pustolovine tinejdžerskog poluboga iz grčke mitologije, Percyja Perzeja Jacksona, izdane su u samo tri od pet nastavaka u Algoritmovoj nakladi. Ako ih krenete sakupljati, nikad nećete doznati kako završava borba protiv titana koji se žele vratiti na tron svijeta s kojeg su ih davnih dana svrgnuli bogovi. 

Pittacus Lore: Lorske baštine

Ja sam broj četiri i Snaga šestice nisu toliko popularne knjige, no ako ikad i naletite na njih i poželite ih kupiti, vjerojatno vam to neće biti najgenijalniji potez stoljeća. Prvi i drugi dio serijala Lorskih baština trebalo bi tada nadopuniti s još čak pet knjiga. 

Roderick Gordon i Brian Williams: Tuneli

Ova uspješnica za djecu i mlade izašla je u Algoritmovom izdanju u samo dva od šest nastavaka. Prva knjiga zove se Tuneli, a druga Velike dubine.