TOP 10 knjiga koje sam pročitao u prvoj polovici 2022.


Nisam nikad bio najbrži čitač na svijetu, no u prvoj polovici 2022. pročitao sam 20-ak knjiga što je za mene izvrsno, osobito uz malo dijete doma. Rijetko me koja razočarala, a u nastavku navodim izbor 10 najboljih koje preporučujem.

10. Harris: Domovina

Krimić koji se odvija u alternativnoj povijesti u kojoj je Njemačka pobijedila u Drugom svjetskom ratu. Njemački detektiv raspliće misterij koji će šokirati svijet. Nešto drugačije, vrlo zanimljivo.

9. Arthur: Tajna dvorca strave

Dječja knjiga koja me uspješno vratila u osnovnoškolske dane što nije lako napraviti kad ste stari konj. Zabavno, avanturistično, super.

8. Straub: Priča o duhovima

Iako si Straub i ja nismo baš dobri jer su mi njegove knjige u suradnji sa Stephenom Kingom dosadnjikave, Priča u duhovima mi je bila vrlo dobra. Odvijanje horora u ruralnoj Americi je uvijek plus za mene. Preporuka.

7. Kay: Tigana

Moja prva knjiga Guy Gavriel Kaya, ako se ne računa pokušaj prije 20 godina. Kay stvarno dobro spaja povijesnu fikciju s fantasyjem. Iako za moj ukus ponekad malo previše cringy stvari, poput velike ljubavi brata i sestre koja se proteže kroz knjigu. Nisam neka konzerva, ali neki tabui nekad i nije loše da ostanu tabui. 

6. Brown: Da Vincijev Kod

Nekad ultrapopularna knjiga koju nikad nisam pročitao baš iz tog razloga. Mislio sam da ne valja, a zapravo me vrlo ugodno iznenadila. Čitka, brzog tempa, zanimljivih misterija.

5. Williams: Toranj zelenog anđela

Završne dvije knjige u epskom fantasy serijalu opravdale su očekivanja. Tolkienovski štih kroz lijepe poteze Williamsovog pera izvrstan su izbor za ljubitelje „laganijeg“ fantasyja, bez abercrombijevskog hiperrealiteta i brutalnosti.

4. Lehane: Mistična rijeka

Izvrstan krimić. Težak, depresivne atmosfere, ali tako odlično napisan da ćete ga teško pustiti iz ruku dok ne doznate tko je ubojica. Po njemu je snimljen i filmski klasik pa preporučujem.

3. Brett: The Desert Spear / Pustinjsko koplje

Najbolji fantasy koji sam čitao ove godine je Demon Cycle Petera V. Bretta. Ovo je druga knjiga u serijalu i, iako je krenula nešto drugačijim tokom od očekivanog, ja izuzetno uživam u Brettovom građenju likova i svijeta. Mogu na ovo mjesto odmah utrpati i treću knjigu, The Daylight War, koje još nema u hrvatskom prijevodu. 

2. Corey: Leviathan Wakes

Žena mi je za pretprošli Božić kupila prvu knjigu u serijalu Prostranstvo (The Expanse) i konačno je došla na red. Definitivno najbolji SF koji sam ikad čitao. Nisam nikad bio ljubitelj žanra, ali SF opere mi zasad leže. Preporučujem i odličnu seriju.

1. Brett: The Painted Man / Oslikani čovjek

Prva knjiga u već spomenutom Demon Cycleu. Nešto drugačije od svega što sam čitao – svijet daleke budućnosti živi u strahu od demona koji izlaze iz Jezgre (The Core) svake noći. Jedina zaštita su im wardovi koje crtaju gdje god stignu. A onda na scenu stupa Arlen, čovjek s wardovima na tijelu. Izuzetno dobar fantasy bez vilenjaka, patuljaka i ostalih bićenaca, s odličnim likovima i zanimljivom idejom.