10 najluđih ulova na Hreliću


Redoviti sam posjetitelj Hrelića na kojem volim kopati po hrpama knjiga koje se tamo prodaju. Što je hrpa neurednija, to je kopanje zanimljivije. 

Tijekom posljednje dvije godine našao sam popriličan broj knjiga koje su tražene na tržištu rabljenih knjiga. Kada sam ih objavljivao u Facebook knjiškim grupama, izazvao sam skoro pa više uzdaha i ljubomore nego Henry Cavill kad skine majicu. Osim toga, našao sam i mnogo prekrasnih knjiga za vlastitu kolekciju.

U nastavku navodim 10 najzanimljivijih ulova, s cijenom koliko sam ih platio.

1. Beatrix Potter: Priče (80 kn)

Nakon neprospavane noći pune dječjeg plača došao sam na sajam kasnije nego inače, oko 8. Prodavačica ju je taman izvadila i krenula lijepiti hrbat. Ja reko, ne treba, koliko? Kaže 100 kuna kad zalijepim hrbat. Reko ne lijepite ništa, dajte vi meni to za 80. Prodano. 

2. Koontz: Čuvari (20 kn)

Jošđ jedna utjeha za one koji dolaze kasnije na Hrelić - prodavačica je jednu od tri tražene "crne" Koontzove knjige izvadila oko pola 9, u vrijeme kad ozbiljni prekupci već lagano završavaju svoje obilaske štandova. Taman sam se tamo zatekao. Tražila je 10 kuna za ovu knjigu iz knjižničkog otpisa, dao sam 20. 

3. Alisa u Zemlji čudesa, Planetopija (80 kn)

Mnogi su prošli kraj ove knjige, za koju se na second-hand tržištu može dobiti i 600-tinjak kn, jer im je bila skupa. Ja sam je platio 80 kn i završila je u dobrim rukama. Ne mojim. 

4. Guy Gavriel Kay: Stablo ljeta (15 kn)

Prva knjiga Fionavarske tapiserije ujedno je i najteže dobavljiva. Osobno sam je za popunjavanje kolekcije tražio mjesecima i platio je 300 kuna prošle godine. I onda... Šetao sam ovo ljeto uz rub sajma i ugledao je na neuglednoj hrpi s još 10ak knjiga. Čekao sam prodavača da se vrati do štanda. Na kraju sam ostavio knjigu kod susjednog prodavača da je netko ne mazne. Čovjek je ili imao proljev ili skočio negdje na pivo. Konačno se vratio nakon vjerojatno 45 min. Isplatilo se.

5. R.L. Stine: Klub jeze (5 kn)

Najteže dobavljiva knjiga iz serijala tinejdžerskih horor pričica uz koje su mnogi odrasli. Našao sam je na nekom štandu jadnu i osamljenu i pružio joj topli dom. Nakratko.

6. Sunčana Škrinjarić: Čudesna šuma (10 kn)

Ova je slikovnica bila toliko pošarana da su je svi zaobilazili u širokom luku. Po valjda svim stranicama. Kako imam svoj primjerak u super stanju, znam po koliko se prodaje. Uzeo sam je iz fore jer sam mislio da nema šanse da itko da i 10 kuna za nju. Stavio sam je na aukciju koja je bila bombastična. 

7. Robert Jordan: Wheel of time, 10 od 14 knjiga iz serijala (120 kn)

Za mene nema ljepšeg prizora na Hreliću nego kad ugledam golemu hrpu fantasy knjiga na engleskom. Rijetko se to događa, ali kad se dogodi, srce mi poskakuje od sreće, ni za cijenu ne pitam. Jednom prilikom sam tako našao većinu knjiga iz serijala Wheel of time koji mi je na meti za čitanje već dugo. Po cijeni knjige i pol u knjižari. Uz njih sam kupio i 12 knjiga iz serijala Warhammer 40k. Ukupno me tih 22 knjige koštalo 270 kn. 

8. R.A. Salvatore, 26 knjiga (100tinjak kn)

Sumrak je, srijeda. Ulazim na sajam, a prodavač na prvom štandu na koji nailazim taman otvara kofer s knjigama. U njemu je hrpa fantasyja na engleskom. Gotovo 40 knjiga. Ja doživljavam lagani srčani udar. Prvo sam krenuo prekapati po njima, a onda shvatio da ih je previše koje želim pa pitao koliko za sve. Platio sam 36 knjiga 150 kuna, od toga je bilo 26 knjiga R. A. Salvatorea iz serijala o Drizztu, te Klerički kvintet. 

9. Keneally: Schindlerova lista (5 kn)

Mislim da ovu knjigu po kojoj je snimljen legendarni film nikad nigdje nisam vidio u prodaji. Našao sam je u hrpi drugih sličnih izdanja za 5 kuna. 

10. Metloboj i Čudesne zvijeri i gdje ih naći (10 kn)

Metloboj sam našao u čak dva navrata, a Čudesne zvijeri jednom. Ove knjižice iz svijeta Harry Pottera jako su tražene, a malo ih je u prodaji. Mene ne uzbuđuju previše, ali su mi pomogle u popunjavanju budžeta za nove knjige.