Što čitati ako volite Igru prijestolja?Koga čitati ako vam se svidjela Pjesma leda i vatre? Ako ste gledali samo seriju Igra prijestolja, poprilično je teško reći biste li trebali čitati serijal s obzirom na činjenicu da posljednji nastavak još uvijek nije izašao. Ako ste čitali ASoIaF i želite još sličnog fantasyja, na pravom ste mjestu. Evo koje autore čitati ako vam se svidio svijet leda i vatre. 

Joe Abercrombie

Ako vam se svidio GoT, velika je vjerojatnost da će vas Abercrombie oduševiti. Sirov, nasilan, atmosferičan, napet i s fantastičnom razradom likova, nije ni čudo da je stekao vojsku obožavatelja. Dosta knjiga prevedeno mu je i na hrvatski. Najtoplija preporuka.

Izašlo na hrvatskom:
- Krivnja oštrice (Prvi zakon 1)
- Prije njihova vješanja (Prvi zakon 2)
- Posljednji argument kraljeva (Prvi zakon 3)
- Poslužiti hladno (svijet Prvog zakona)
- Pola kralja (Smrskano more 1)
- Crvena zemlja
- Junaci 

Brandon Sanderson

Iako sam pročitao tek prve dvije knjige Mistborn (Maglorođeni) trilogije, mogu toplo preporučiti Sandersona. Priča je fantastična, u svakom smislu riječi. Iako nisam veliki poznavatelj fantasyja, rekao bih i da ima poprilično originalnih elemenata na koje nisam nailazio u onom što sam čitao.

Čovjek zna pričati priču koja ni u jednom trenutku ne zabrazdi u naporno i dosadno. I ne sjećam se kad sam gutao toliko dobre krajeve knjiga i "cliffhangere". Nažalost, na hrvatski je prevedeno malo toga pa neću niti nabrajati - čitajte ga na engleskom!Andrzej Sapkowski

Vjerojatno je velika većina ljubitelja sage „The Witcher“ za bjelokosog vješca, koji živi i diše da bi ubijao čudovišta, doznala iz video igara, zaljubila se u priču i krenula napasti i literarnu podlogu. Poljski pisac napisao je pet knjiga u serijalu, jedan samostalni roman i dvije knjige kratkih priča.

Izašlo na hrvatskom:
- Posljednja želja (kratke priče)
- Mač sudbine (kratke priče)
- Vilenjačka krv (1)
- Vrijeme prezira (2)
- Vatreno krštenje (3)
- Lastavičja kula (4)
- Gospodarica jezera (5) 

Patrick Rothfuss

Ako planirate čitati „Kronike Kraljosjeka“, znajte da treći dio još nije izašao, a pitanje je i hoće li. Kao i George R.R. Martina, ime ovog bradonje polako se upisuje na crne liste njegovih obožavatelja čiji odnos brzo prevagne iz ljubavi u žestoku nestrpljivost i srdžbu. Kako se samo usuđuje ne napisati treći dio nakon sjajna prva dva, pitaju se mnogi. Rothfuss kaže – imam puno problema s pričom, radim na tome.

Izašlo na hrvatskom:
- Ime vjetra (Kronike Kraljosjeka 1)
- Strah mudraca (Kronike Kraljosjeka 2) 


Tad Williams

Autor nekoliko epskih serijala fantastike, Williams je i u Hrvatskoj godinama rado čitan. Pokazuje to i velika potražnja i sve donedavno, prije reizdanja, izuzetno teška nabava nekih nastavaka njegovih serijala na hrvatskom, kao što je „Kamen oproštaja“, prva knjiga tetralogije „Sjećanja, tuga i trn“. Upravo je ovaj serijal ono što bi se i GoT-ovcima moglo svidjeti. 

Izašlo na hrvatskom:
Prijestolje od zmajokosti (Sjećanje, Tuga i Trn 1)
Kamen oproštaja (Sjećanje, Tuga i Trn 2)
Toranj zelenog anđela 1. dio (Sjećanje, Tuga i Trn 3)
Toranj zelenog anđela 2. dio (Sjećanje, Tuga i Trn 4)
Sjenovita međa (Sjenovita međa 1)
Sjenovita igra (Sjenovita međa 2)
Sjenoviti uspon (Sjenovita međa 3)
Sjenovito srce (Sjenovita međa 4)
Plameni čovjek
Rat cvjetova
Srce svega izgubljenog 

Roger Zelazny

Najpoznatiji je po svom serijalu o paralelnim svjetovima u 10 knjiga - Amberske kronike. Jedan pravi svijet čiji su ostali svjetovi samo sjena, sukobi u kraljevskoj obitelji koja jedina može manipulirati tim svjetovima, magija, mačevi, rivalstva... Sve je tu. Podijeljen je na dva petoknjižja - u prvih pet knjiga pripovjedač je Corwin, a u drugih pet njegov sin Merlin. Na engleskom postoji i izdanje koje objedinjuje svih 10 knjiga u jednu, a u našim se knjižarama prodaje po 200 kn. 

Izašlo na hrvatskom:
Devet prinčeva u Amberu (Amberske kronike 1)
Puške Avalona (Amberske kronike 2)
Znamen jednoroga (Amberske kronike 3)
Oberonova ruka (Amberske kronike 4)
Dvori Kaosa (Amberske kronike 5)
Arkane propasti (Amberske kronike 6)
Krv Ambera (Amberske kronike 7)
Znak kaosa (Amberske kronike 8)
Vitez sjena (Amberske kronike 9)
Princ Kaosa (Amberske kronike 10)

Ostali prijedlozi:

Robert Jordan – "Wheel of Time" serijal
Ursula K. Le Guin – "The Earthsea Cycle" serijal
Steven Erikson - "Malazan Book of the Fallen" serijal
Stephen Donaldson - "The Chronicles of Thomas Covenant" serijal
Terry Goodkind - "Sword of Truth" serijal
Robert Asprin - "MythAdventures" serijal
James Islington - "Licanius" trilogija
Brent Weeks - "Night Angel" trilogija


Primjedbe