Što čitati ako volite Pjesmu leda i vatre?



Koga čitati ako vam se sviđa Pjesma leda i vatre autora Georga R. R. Martina? Ako ste gledali samo seriju Igra prijestolja, poprilično je teško reći biste li trebali čitati serijal s obzirom na činjenicu da niti pretposljednji nastavak još uvijek nije izašao i čeka ga se godinama. No, ako ste čitali ASoIaF i želite još fantasyja, na pravom ste mjestu. Evo koje autore čitati ako vam se svidio svijet leda i vatre. U koji odnedavno uključujemo i seriju Zmajeva kuća

Joe Abercrombie

Ako vam se svidio ASoIaF, velika je vjerojatnost da će vas i Abercrombie oduševiti. Sirov, nasilan, atmosferičan, napet i s fantastičnom razradom likova, nije ni čudo da je stekao vojsku obožavatelja. Dosta knjiga prevedeno mu je i na hrvatski. Najtoplija preporuka, osobito za trilogiju Prvi zakon.

Izašlo na hrvatskom:

- Krivnja oštrice (Prvi zakon 1)
- Prije njihova vješanja (Prvi zakon 2)
- Posljednji argument kraljeva (Prvi zakon 3)
- Poslužiti hladno (svijet Prvog zakona 1)
- Junaci (svijet Prvog zakona 2)
- Crvena zemlja (svijet Prvog zakona 3)
- To malo mržnje (Doba ludila 1)
- Pola kralja (Smrskano more 1) - izdavač je propali Algoritam pa neće biti nastavaka



Brandon Sanderson

Nakon pročitane Mistborn (Maglorođeni) trilogije, mogu toplo preporučiti Sandersona. Priča je fantastična, u svakom smislu riječi. Iako nisam veliki poznavatelj fantasyja, rekao bih i da ima poprilično originalnih elemenata na koje nisam nailazio u onom što sam čitao.

Čovjek zna pričati priču koja ni u jednom trenutku ne zabrazdi u naporno i dosadno. I ne sjećam se kad sam gutao toliko dobre krajeve knjiga i cliffhangere. Nažalost, na hrvatski je prevedeno malo toga pa neću niti nabrajati - čitajte ga na engleskom.



Andrzej Sapkowski

Vjerojatno je velika većina ljubitelja sage The Witcher (Vještac) za bjelokosog vješca, koji živi i diše da bi ubijao čudovišta, doznala iz video igara, zaljubila se u priču i krenula napasti i literarnu podlogu. Poljski pisac napisao je pet knjiga u serijalu, jedan samostalni roman i dvije knjige kratkih priča.

Izašlo na hrvatskom:

- Posljednja želja (kratke priče)
- Mač sudbine (kratke priče)
- Vilenjačka krv (1)
- Vrijeme prezira (2)
- Vatreno krštenje (3)
- Lastavičja kula (4)
- Gospodarica jezera (5) 


Peter V. Brett

Nakon pročitanog serijala od pet knjiga Demon Cycle, mogu vam mirne duše preporučiti ovog doista izvrsnog pripovjedača. Usporedio bih ga s Abercrombijem zahvaljujući izuzetnom worldbuildingu i karakterizaciji likova. Na hrvatski su prevedene dvije knjige iz serijala i jedna knjiga kratkih priča pa ćemo zasad preporuku ostaviti za izvornu verziju. 

Priča se okreće oko The Painted Mana, Arlena Balesa, koji je otkrio davno zaboravljeni način borbe protiv demona koji svake noći izlaze iz duboke unutrašnjosti zemlje. Zanimljiv sustav magije, vrlo dobri likovi (iako će vas na trenutke neki poput Renne možda iziritirati) i pitak stil, razlozi su za preporuku. Iako neki kažu da Brett pretjeruje s opisima prošlosti likova, za mene je to ogroman plus kada govorimo o stvaranju atmosfere i razumijevanju njihovih postupaka. 


Tad Williams

Autor nekoliko epskih serijala fantastike, Williams je i u Hrvatskoj godinama rado čitan. Serijal Sjećanje, Tuga i Trn je ono što bi se i GoT-ovcima moglo svidjeti. No upozorenje - sporijeg je tempa i s manje nasilja, možda više tolkienovski nego martinovski.

Izašlo na hrvatskom:

- Prijestolje od zmajokosti (Sjećanje, Tuga i Trn 1)
- Kamen oproštaja (Sjećanje, Tuga i Trn 2)
- Toranj zelenog anđela 1. dio (Sjećanje, Tuga i Trn 3)
- Toranj zelenog anđela 2. dio (Sjećanje, Tuga i Trn 4)
- Sjenovita međa (Sjenovita međa 1)
- Sjenovita igra (Sjenovita međa 2)
- Sjenoviti uspon (Sjenovita međa 3)
- Sjenovito srce (Sjenovita međa 4)
- Plameni čovjek
- Rat cvjetova
- Srce svega izgubljenog (svijet Sjećanje, Tuga i Trn)
- Kruna od čudodrva (Posljednji kralj Osten Arda 1) - također iz svijeta Sjećanje, Tuga i Trn pa preporučujem pročitati prvo stariji serijal



Guy Gavriel Kay

Kanadski pisac fantastike poznat je po tome što mu se knjige snažno oslanjaju na povijesne događaje te po izvanrednom stilu pisanja. Ne libeći se opisivati nasilje, Kay u svojim knjigama voli dosta naglasiti međuljudske odnose i ljubavne priče. Meni osobno ne leži 100% nakon pročitane dvije knjige, Tigana i Lavovi Al-Rassana, ali s obzirom na vojsku obožavatelja vjerujem da sam u manjini. 

Izašlo na hrvatskom:

- Odjedriti u Sarant (Sarantinski mozaik 1)
- Gospodar careva (Sarantinski mozaik 2)
- Tigana
- Posljednja svjetlost sunca
- Pjesma za Arbonnu
- Ysabel
- Ispod neba
- Lavovi Al-Rassana
- Djeca zemlje i neba
- Stablo ljeta (Fionavarska tapiserija 1)
- Lutajući plam (Fionavarska tapiserija 2)
- Najmračniji put (Fionavarska tapiserija 3)


Ostali prijedlozi:

  • Robin Hobb
  • Robert Jordan
  • Steven Erikson 
  • Stephen Donaldson 
  • Terry Goodkind 
  • Brent Weeks 
  • John Gwynne
  • Mark Lawrence
  • Katharine Kerr