10 knjiga u kojima bi moje dijete moglo uživati koliko i ja


Danas sam dobio sina. Supruga je oko pola 6 ujutro rodila najljepšeg Petra. I nikad nisam bio sretniji.

A ja već neko vrijeme imam planove za Petra. Nemam ih puno - ne planiram kroz njega ostvariti svoju nogometnu karijeru nesuđenog desnog krila Slaven Belupa niti neke druge nebuloze kakve roditelji znaju imati. Imam zapravo želju više nego plan - da mu usadim ljubav prema čitanju. 

Znam, 2021. je, generacije više nisu iste. Kad bude u mogućnosti malo ozbiljnije čitati već će biti 2030-e. Ali nema veze - mogu se bar nadati. 

Meni osobno čitanje je toliko obogatilo život da je to uopće teško opisati. Svi vi koji ovo čitate znate o čemu pričam. I zato sam mjesecima prije nego se Petar rodio radio na tome da kompletiram neke kolekcije koje sam ja čitao kao dijete ili nešto kasnije, u kojima sam neizmjerno uživao, a koje će možda i njemu jednog dana biti izvor uživanja. Neke sam uspio nabaviti, neke sam već imao, a neke nisam pa će za to poslužiti knjižnica.

Pa, krenimo redom.

1. Junaci Pavlove Ulice

Uh, kako sam volio ovu knjigu mađarskog autora Ferenca Molnara. Emotivna priča o grupi dječaka koja brani svoju ulicu od nasilnika - vrijednosti koje uvijek valja njegovati u realnom svijetu. 

2. Kronike iz Narnije

Iako nikad nisam pročitao cijeli serijal, u izuzetno dobrom pamćenju ostala mi je televizijska serija. Kako je Golden Marketing Tehnička Knjiga imala sjajnu ponudu za cijeli serijal od 7 knjiga u tvrdom uvezu za samo 330 kn, serijal sad na polici čeka prvo čitanje.

3. Priča bez kraja

Fantastična priča njemačkog spisatelja Michaela Endea s pravom je stekla kultni status. Bastianove pustolovine počinju upravo čitanjem knjige u antikvarijatu. Malo neslavno - uslijedila je njezina krađa, no dječak se kasnije iskupio za svoj grijeh.

4. 5 prijatelja

Serijal od 21 knjige koju smo većina moje generacije "gutali" i po više puta. Pokažite mi jednu osobu od 35-36 godina koja nije htjela piti đumbirovo pivo i imati psa poput Timmyja, velikog brata poput Juliana ili sestru kao Anne. 

5. Braća lavljeg srca

Da sam dobio 10 kuna za svaki put kad sam pročitao ovu knjigu, sam bi si kupio nove Adidas kopačke s 12 čepova dok sam ganjao nogometnu karijeru. Priča o bratskoj ljubavi i borbi protiv zla koje želi ovladati svijetom u koji se odlazi nakon smrti. Mlađi brat Gospodara prstenova iz pera švedske spisateljice Astrid Lindgren.

6. Vremenski stroj

Serijal od 10 knjižica dotad neviđenog koncepta - knjiga se ne čita linearno već se, ovisno o izboru koji napravite, skače sa stranice na stranicu, nadajući se da ste napravili dobar izbor i da ćete misiju vremenskog putnika uspješno privesti kraju. Iz ovih sam knjiga naučio puno - kad se prijatelj vratio iz Japana, pokušavao se sjetiti statuu kojeg samuraja je vidio. Kao iz topa izvalio sam - Miyamoto Musashi, a on me u čudu pogledao, kako to znam. E, di si ti bio dok je meni Miyamoto davao svoj drveni mač...

7. Harry Potter

Iako ga nisam čitao kao klinac jer još nije bio napisan, i u svojoj punoljetnosti sam jako uživao u dogodovštinama svima poznatog čarobnjaka. Vjerujem da će i Petar. Pettar. Potter. 

8. Hobit

Kad Bilbo Torbar... ovaj, Baggins, krene u svoju prvu avanturu u životu. I njega sam prvi put pročitao tek u srednjoj školi, a i tada me oduševio i dobro pripremio na Gospodara prstenova. Ističem baš Hobita jer ipak ima izraženiju notu dječje knjige nego LOTR. 

9. 20.000 milja pod morem

Kako je ova knjiga još uvijek čitava nakon valjda 20 čitanja, pravo je čudo. Avanture namrgođenog kapetana Nema i njegovih nepozvanih gostiju na podmornici Nautilus jedan su od mojih favorita iz djetinjstva. A tijekom godina sakupio sam i ostala najbolja Verneova djela.

10. Vlak u snijegu

Što uopće reći o knjizi iz koje i danas u govoru ponekad koristim izraze poput "nema tu mile-lale", "saperlot", a često si zapjevam i "Kad se male ruke slože" iz istoimenog filma. Svevremenska knjiga.