Kako u knjižari dobiti popust na knjigu koja nije na akciji?

Photo by John Michael Thomson on Unsplash

 
Ako ste jedan od onih koji uživaju u dugim šetnjama knjižarom, razgledavanjem svih polica koje postoje i po više puta i na kraju odlaskom iz knjižare s mnogo više knjiga nego što ste prvotno planirali, vjerojatno je da vam zbog toga pati bankovni račun.  Pa zato nije naodmet poslužiti se malim „trikom“ kako da tu patnju smanjite. Članak možete prestati čitati ako ste „picajzla“ – odnosno, ako patite na to da vaš primjerak knjige mora biti savršen.

Nedavno sam u jednoj zagrebačkoj knjižari naletio na tri knjige jednog od svojih omiljenih pisaca. Redovna cijena svake od njih, na engleskom jeziku, bila je 99 kuna. Međutim, jedna među njima imala je maleno vanjsko oštećenje korica. Pristojno sam upitao prodavačicu da li bi mi možda prodali taj primjerak knjige po sniženoj cijeni jer mi oštećenje ne smeta. Nakon kratkog razgovora s voditeljicom, pristali su mi dati 20% popusta. Ionako je riječ o primjerku knjige koji bi vjerojatno završio na nekoj akciji.

Sličnu situaciju imao sam i nekoliko dana kasnije. Uputio sam se kupiti jednu stariju knjigu izdanu još u doba Algoritma. Na licu mjesta vidio sam da je jedna vanjska strana papira dosta požutila od stajanja. Ponovo sam, naravno ljubazno i s osmijehom, upitao bih li možda zbog te nesavršenosti nove knjige mogao upecati kakav popust. Kratak razgovor s voditeljicom i, voila – 20% popusta.

Ključ cijele priče je biti ugodan, ljubazan, nasmiješen, nikako neugodan i zahtjevan i trkeljati o svojim pravima kao kupcu. Lijepa riječ daleko vodi.

I napomena za kraj - ideja ovog članka nije da budete žicaroš par exellance pa da to radite bili u pravu ili ne. I naše knjižare, izdavači i ostali u tom lancu moraju od nečega živjeti.