Da li se na knjige plaćaju carina i PDV? Odgovor Carinske uprave


Na knjige koje naručujete iz zemalja izvan Europske unije nećete platiti carinu, no mogli biste platiti PDV ako njihova vrijednost prelazi 22 eura, rečeno mi je u Carinskoj upravi.

Kolika je carina, a koliki PDV na knjige?

Upitao sam Carinsku upravu da li se na knjige naručene izvan EU mogu javiti kakvi dodatni troškovi u vidu carine ili PDV-a. Rečeno mi je kako je carinska stopa za knjige 0%, a PDV može biti 5% ili 25%.

„Snižena stopa od 5% primjenjuje se na knjige stručnog, znanstvenog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog sadržaja te udžbenike za pedagoški odgoj i obrazovanje, u svim fizičkim oblicima“, kažu u Carinskoj upravi.

Kada se plaća PDV na knjige?

U slučaju da vaš paket bude "pronađen" od strane Carine ( ovo je moja napomena), PDV ćete morati platiti u dva slučaja:
1. Ako knjige koje ste naručili i platili koštaju više od 22€
2. Ako na poklon, besplatnom pošiljkom, od druge fizičke osobe dobivate knjige u vrijednosti većoj od 45€
Za vrijednost knjiga veću od navedenih, obračunava se i naplaćuje PDV. 
Opet naglašavam - platit ćete ako se vašu pošiljku „presretne“, što u praksi nije uvijek slučaj (ovo je moja napomena). Zato imamo slučajeve da se ljudi slavodobitno javljaju da su primili paket koji je vrijednosti npr. 500 kuna i kažu da nisu ništa dodatno platili. To ne znači da ni vi nećete. 

Cjeloviti odgovor Carinske uprave u nastavku. Na njegovom su kraju objašnjeni i drugi troškovi koje biste mogli imati, ovisno o tome kako vam je paket poslan. 

Robu koja se uvozi iz trećih zemalja (država koje nisu članice Europske unije), a koja je namijenjena uporabi na carinskom području Unije, potrebno je staviti u carinski postupak puštanja u slobodni promet (ocariniti) pri čemu se, općenito, naplaćuju carina i porez na dodanu vrijednost. Carinska stopa za knjige je 0% - 'slobodno', a stopa poreza na dodanu vrijednost za knjige je propisana Zakonom o porezu na dodanu vrijednost u iznosu od 5% ili 25%. Snižena stopa od 5 % primjenjuje se na knjige stručnog, znanstvenog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog sadržaja te udžbenike za pedagoški odgoj i obrazovanje, u svim fizičkim oblicima. Budući je nadležno tijelo za porez na dodanu vrijednost Ministarstvo financija Republike Hrvatske, Porezna uprava, molimo da se za ocjenu primjenjivosti snižene stope od 5% za knjige koje namjeravate uvesti obratite njima, pozivom na besplatni broj telefona: 0800 1001 (radnim danom od 08:00 do 15:00 sati) ili slanjem upita na - http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx .

Oslobođenje od poreza na dodanu vrijednost može se ostvariti za robu čija vrijednost ne prelazi:

22 €, ako fizička osoba naručuje te plaća knjige,
45 €, ako fizička osoba prima knjige kao besplatnu pošiljku od druge fizičke osobe.

Za vrijednost robe veću od navedenih, obračunava se i naplaćuje porez na dodanu vrijednost, pri čemu za robu isporučenu poštom nije obvezno podnošenje pisane carinske deklaracije, već se koristi Obrazac za naplatu uvoznih davanja u poštanskom i putničkom prometu za vrijednost robe do (uključivo) 1.000,00 €. Za robu vrijednosti iznad 1.000,00 € isporučenu poštom obvezno je podnošenje pisane carinske deklaracije.

U slučaju da robu dostavlja tvrtka za brzu dostavu (DHL, FedEx, TNT, UPS i slično) obvezno je podnošenje pisane carinske deklaracije, bez obzira na vrijednost robe.

U postupku uvoza mogu eventualno biti obračunati i naplaćeni primatelju robe i drugi troškovi za koje nije nadležna Carinska uprava (na primjer: poštansko posredovanje, manipulacija robom, provođenje postupka carinjenja, troškovi ovlaštenog zastupnika - špeditera i drugo). Ti troškovi su propisani tarifama i cjenicima pravnih osoba koje ih naplaćuju i na njih Carinska uprava nema utjecaja te se za njihov iznos potrebno obratiti onima koji ih naplaćuju.


Primjedbe