5 odličnih izgovora mužu/ženi za kupnju nove knjige


Nismo svi blagoslovljeni time da imamo partnera/icu koja razumije našu zaluđenost knjigama. Ja srećom jesam, ali neki ljudi, avaj, vode računa o tome na što se u kućanstvu troši. I onda vam ne ostaje ništa drugo nego smišljati izgovore, kupovati kriomice ili ulaziti u „dugove“ kod muža ili žene koji će kad-tad doći na naplatu („trebam nove felge“ ili „idem na frizuru od 700 kuna“). Pa, koji su najbolji izgovori za kupnju nove knjige? 

1. Treba mi za upotpunjavanje kolekcije

O kojoj god da je knjizi riječ, vi je trebate za upotpunjavanje kolekcije. Makar bila prva i jedina knjiga nekog autora. Napravite rupu između nekih random knjiga na polici i pokažite mu/joj, uz tugaljive riječi i suzne oči: „Evo, još samo ona fali.“

2. Kupujem je da je prodam

„Kupujem je samo zato da je prodam! Za godinu dana će vrijediti duplo više jer je više ne bude u knjižarama, ovo je jedan od zadnjih primjeraka“. Zvuči dobro, zar ne? Kao da ulažete u dionice. Ovo izgovorite prijekornim tonom, kao da vas se pokušava spriječiti u zarađivanju novca.


3. Na akciji je, nikad više neće biti tako jeftina

Znate onu nepoštenu prodajnu praksu da se prvo dižu cijene, a zatim spuštaju na istu razinu pa se tvrdi da je riječ o popustima? To možete napraviti i vi. Ako vas se zatraži dokaz, zamolite nekog tko je dobar s Photoshopom da vam pomogne.

4. Knjiga je za dijete

Pa sve i da kupujete najstrašniji horor ili sirovi abercrombijevski fantasy, dijete će vam u svakom slučaju jednog dana znati čitati. Pa, zašto ne iskoristiti tu činjenicu? Također koristite uz prijekoran ton, uz neizgovorene riječi: „Zar želiš to uskratiti djetetu?“

5. Nije za mene

Knjigu kupujete za mamu,sestru,prijatelja,susjeda koji će je pokupiti čim stignu. Ako je tri mjeseca kasnije partner/ica vidi na polici i upitno vas pogleda – posudili ste je od njih.