Knjige u kojima će ljubitelji zmajeva uživati




Ta mitska bića oduvijek golicaju maštu djece i odraslih. Pa koje su to knjige u kojima zmajevi igraju značajnije uloge?

Naomi Novik: serijal Temeraire

Ovaj je serijal smješten u alternativnu povijest, u svijet sličan našem. Napoleonski ratovi se vode uz pomoć vojski zmajeva, koji su inteligentna bića koja govore. Temeraire, na kojem leti glavni lik knjige, britanski kapetan Laurence, je jedan od njih. Na hrvatski su u izdanju Algoritma prevedene tri od devet knjiga.

Stella Caldwell: Svijet zmajeva

Prekrasno ilustrirana knjiga koju odrasli kao kupuju djeci, a zapravo sami uživaju u njoj barem jednako toliko kao klinci. U knjizi se opisuju vrste zmajeva pa ćete naučiti kako ih razlikovati ako ih ikad sretnete uživo. 

Cornelia Funke - Jahač zmajeva

Jahač zmaja prati pustolovine dječaka Bena, zmaja Lunga i koboldice Žutkice u potrazi za posljednjim utočištem srebrnih zmajeva. Nominalno dječja knjiga, svidjet će se i nama odraslima koji nikako da odrastemo. 

Zmajske kronike

Izgubljeni dnevnici velikog čarobnjaka Septimusa Agoriusa pustolovna su priča o lovu na zle zmajeve. Zmajevi prijete svijetu i Septimus ga kreće spasiti, a putem vodi bilješke u obliku Zmajskih kronika.

Dugald A. Steer: Zmajologija

U ovoj se knjizi opisuju vrste zmajeva, mjesta gdje žive, daju savjeti kako se s njima sprijateljiti. Autor uzima ime Ernest Drake i uživljava se u ulogu zmajologa – znanstvenika koji proučava zmajeve.

Christopher Paolini: tetralogija Naslijeđe

Seoski dječak Eragon, po kojem je prva knjiga dobila ime, pronalazi neobičan kamen koji je zapravo, a što drugo nego - zmajsko jaje. Iz jajeta se izliježe zmaj kojeg, naravno, želi prisvojiti zli kralj pa Eragon bježi pred njegovim nakaznim slugama. Na hrvatskom su izdane tri od četiri knjige.

Sean Thomas on Unsplash


James Owen –Imaginaria Geographia

Kao što kaže ime prve knjige serijala– tu su zmajevi. Imaginaria Geographia je atlas svih zemalja koje su postojale u mitovima i legendama, a glavni likovi u njih mogu putovati na brodu Indigo Dragon koji može prelaziti granicu između svjetova, u Arhipelag snova. Algoritam je preveo četiri od osam knjiga.

J. R. R. Tolkien: Hobit

Hoće li hrabri patuljci uz pomoć Bilba Bagginsa uspjeti povratiti svoje davno izgubljeno blago koje čuva strašni Smaug? Kad je krenuo u svoju prvu avanturu u životu, Bilbo nije niti sanjao kakav lanac događaja će biti pokrenut. 

George Martin: serijal Pjesma leda i vatre, Ledeni zmaj, Krv i vatra

Kraljevska loza Targaryen vladala je Westerosom zahvaljujući svojoj sposobnosti da kontrolira zmajeve. U Ledenom zmaju i Krvi i vatri zmajevi još nisu izumrli, a u serijalu Pjesma leda i vatre... pa, doznajte sami ako već niste čitali serijal. Nažalost, Martin nam je još uvijek dužan dvije knjige da bi serijal bio dovršen. Osobno, ne vjerujem da će ih ikad napisati.