Cijene Harry Pottera na hrvatskom su pale


Prije prošlog je Božića dio čitalačke zajednice zahvatila pomama za knjigama iz serijala o Harry Potteru. Cijene hrvatskih izdanja koja se ne mogu kupiti u knjižarama, već isključivo rabljena, su podignute u nebesa. Neki primjerci Harry Pottera bili su roba vruća kao moje ćelavo tjeme na neočekivanom svibanjskom suncu. 

Četiri mjeseca poslije, nakon dobra dva mjeseca snažne potražnje i visokih cijena, situacija se primirila. Prosječne cijene knjiga prodanih na aukcijama, a koje kako znate volim bilježiti iz dana u dan ovdje, su pale u odnosu na prosinac i siječanj. 

Zašto su pale cijene Harry Pottera?

Vjerojatno kombinacija više faktora - trend da se mora imati ova knjiga je popustio, trenutno se ne prikazuju filmovi, a i mnogi su bili prisiljeni općenito srezati troškove zbog pandemije COVID-19. 

Koje su sad prosječne cijene Harry Pottera?

Izračunao sam prosječne cijene posljednjih pet prodanih aukcija tvrdo ukoričenih Algoritmovih izdanja Harry Pottera. Riječ je o knjigama prodanim u posljednja dva mjeseca, od veljače do travnja. 

Harry Potter i Kamen mudraca - 238 kn
Harry Potter i Odaja tajni - 326 kn
Harry Potter i Zatočenik Azkabana - 312 kn
Harry Potter i Plameni pehar - 354 kn
Harry Potter i Red Feniksa - 260 kn
Harry Potter i Princ miješane krvi - 322 kn
Harry Potter i Darovi smrti - 256 kn

Kao što vidite, Kamen mudraca najmanje je tražen i postiže najnižu cijenu, a "jeftino" se može nabaviti i Red feniksa i Darove smrti, knjige koje su, uz Princa miješane krvi, donedavno još bile i u knjižarama. Najvrućija roba je Plameni pehar.

Sad bi trebao napisati nekakav pametan zaključak. E pa neću.