Najbolji ulovi s Hrelića po smiješnim cijenama

Tijekom posljednjeg desetljeća čest sam posjetitelj Hrelića. Volim tu atmosferu; miris pečenjarnica, besmislene političke rasprave koje načujem u prolazu, zvuk narodnjaka iz zvučnika moje visine koje je prodavač jedva izgurao iz prljavog bijelog kombija. 

Nisam uvijek volio preturati po velikim hrpama knjiga koje prodavači istovare na pod jer je to čak i fizički poprilično zahtjevno, osobito ako nađeš nešto pa lagano puniš ruksak. Kao da stalno radiš čučnjeve s par kilograma na leđima. Ali sad bez toga ne mogu. Zato ponedjeljke provodim šepajući, s bolnom prednjom ložom.

Tijekom godina uspio sam u puno navrata naletjeti na doista odlične knjige po izuzetno niskim cijenama. Bilo je tu svega, rekao bih da mi je sigurno trećina polica s knjigama ispunjena ulovima s Hrelića; od putopisa, antikvarnih knjiga, do knjiga o Zagrebu, klasika, glazbenih knjiga i onih o fotografiji. 

A što me to posebno oduševljavalo, a da bi i vama moglo biti zanimljivo? Krenimo s najboljim hrelićkim ulovima.



Tri  Harry Pottera u tvrdom izdanju Algoritma u savršenom stanju - 120 kn. Jedan od njih bio je Plameni pehar, za druga dva se više ne sjećam. Mislim da je riječ bila o Princu miješane krvi i Zatočeniku Azkabana. Da ne biste pomislili kako sam imao puno sreće, nije samo to u igri. Na Hrelić nedjeljom dolazim oko pola 8 kako bih minimizirao mogućnost da je netko već ugrabio nešto kvalitetno. Ali ovaj ulov i dalje ostaje moj najjači knjiški ulov i stvarno je i sreća odigrala veliku ulogu.


Jedna od mojih omiljenih knjiga iz djetinjstva - 
Priče za svaki dan. Knjige nisu u savršenom stanju, ali za 20 kuna koliko sam ih platio niti ne moraju biti. Sasvim su dobro očuvane da ih i moje dijete kroz koju godinu može s užitkom čitati. 




Ilustrirana enciklopedija glazbe u knjižarama nova košta gotovo 600 kuna. Ja sam je platio, ako me pamćenje dobro služi, 50-ak kn.  


 

Najbolje Disney priče u tvrdom uvezu, na engleskom jeziku, s malo odvojenom prvom unutrašnjom koricom. Divna dječja knjiga. A cijena još bolja - 10 kn.




Pop up knjiga za mlađariju Vikings, vrlo atraktivna, s tvrdim koricama i sjajno očuvana. Dobro uloženih 10 kn.




Mnogi znaju da sakupljam knjige Stephena Kinga pa možete misliti kako sam reagirao kad sam vidio ovu. Ogromna knjižurina tvrdih korica, odlično očuvana, na engleskom jeziku, koštala je 20-ak kuna. 



Prekrasna knjiga  znamenite hrvatske fotografkinje Marije Braut, posvećena gradu Zagrebu. Kako skupljam knjige te tematike, i o fotografiji i o Zagrebu, sjela je kao budali šamar. Mislim da sam je platio 50-ak kuna; najskuplje od svih gore navedenih. 



Pet prijatelja Enid Blyton omiljen mi je serijal iz djetinjstva. Na otoku s blagom sam iskopao iz duboke hrpe svega i svačega i platio je 10 kuna. 



Možeš misliti veselja kad ispod Crvena Trešnjevka u NOB-u iskopaš ovako nešto. Tolkienovog Farmera Gila od Buta na srpskom jeziku platio sam kao jednu od 3 knjige u paketu 3 za 10 kn. Dakle, koštala me 3,33 kune. Do nje sam došao kopanjem po kutijama s neuredno razbacanim knjigama. 

Evo još nekoliko fotografija posljednjih hrelićkih ulova: