20 dječjih knjiga čije bi reizdanje oduševilo odrasle

 


„Očajna majka traži knjigu za svoje predivno čedo koje obožava vile. Smilujte se. Usrećit ćete jedno tužno dijete“ Ovako izgleda karikirani oglas potražnje za knjigama u nastavku. Neki ih doista nabavljaju zbog djece, ali čini mi se da nas većina zadovoljava dijete u sebi. Pa kojih je to 20 knjiga koje bi naša djeca i djeca u nama voljela imati?


Vilinski dnevnik 

Cicely Mary Barker, engleska ilustratorica, u ovom je „dnevniku“ opisala sve što zna o vilama i vilenjacima. Vizualno atraktivna knjiga iz koje ćete doznati kako pridobiti naklonost vila, naučiti imena vilinskog drveća i drugo. Izdala ju je Planetopija. Samo jednom sam je u posljednje vrijeme vidio u prodaji i prodana je za 500-tinjak kuna. 


Čudesna šuma

Jedan od najgenijalnijih crtanih filmova djetinjstva malo starije generacije baziran je na prekrasnoj knjizi Sunčane Škrinjarić. Ona je 1989., tri godine nakon crtića, izašla u izdanju s tvrdim koricama i crtićkim ilustracijama  Milana Blažekovića. Izašla je i kasnije, no ne u ovakvom izdanju.


Alisa u Zemlji čudesa 

Među brojnim izdanjima ove knjige na second hand tržištu osobito je traženo pop up izdanje Planetopije. Čudne dogodovštine Alise, kako ih vidi ilustrator Zdenko Bašić, izrazito su tražene i njihovo bi reizdavanje sigurno razveselilo pokoje dijete i mnogo odraslih. 


Pogodi koliko te volim

Slikovnica Sama McBratneya na tridesetak stranica govori o ljubavi. Izdao ju je Egmont, a ilustracije Anite Jeram odlično se uklapaju u lijepu i poučnu priču. 


Magična kuharica 

Kako su stvorenja iz bajki kuhala za svoje čajanke? Kako spraviti tortu od zmajevog repa? Tu su kuhinjska pomagala i sastojci koji će vam pomoći da napravite pravu gozbu. Možda ne po svačijem ukusu. Samo što knjige u izdanju Egmonta više nema u prodaji. 


Gdje žive vile i vilenjaci

Lijepo ilustrirana pop up slikovnica u izdanju Planetopije otkriva vam gdje se ova magična bića skrivaju od čovjekovog pogleda. Kao i mnoge Planetopijine dječje knjige, sad kad je više nema za kupiti, svi je žele. Di ste bili devestprve?



Beatrix Potter: Priče

U tvrdom izdanju Mozaik knjige, ova je dječja knjiga nedosanjani san mnogih roditelja, koji su za nju spremni izdvojiti basnoslovne svote novca. Na 400 stranica obuhvaća najbolje Potteričine priče. Svi bi je čitali djeci, ali – nema je! 


Priča bez kraja

I osobno sam svjedok tome koliko žarko netko može željeti neku dječju knjigu. Kako mi je iz ovaj naslov Michaela Endea iz djetinjstva ostao u super pamćenju, tražio sam je dosta dugo, a da mi opet ostane za kruh. I konačno uspio kupiti u mekom uvezu Mozaik knjige. Postoje još i tvrdi Mozaikov uvez, kao i tvrdi uvez Siona iz 90-ih. 


Zmajologija, Egiptologija, Piratologija, Čarobnjaštvo, Špijunologija

Tzv.„ologije“ više sve nisu lako dobavljive, osobito gorenavedene. Riječ je o dječjim knjigama koje fantastiku prikazuju kao dokumentiranu stvarnost, u obliku svojevrsne ilustrirane enciklopedije. Slično kao i Magična kuharica, Gdje žive vile i vilenjaci i Vilinski dnevnik.


Harry Potter

Što reći o Potteru, a da se još ne zna? Često čujem da je netko htio kupiti knjigu djetetu na poklon i neugodno se iznenadio shvativši da ih više nema u prodaji. Hoćemo li za Božić dobiti poklon u obliku najave reizdanja ovih sedam knjiga na hrvatskom?