10 najboljih knjiga koje sam pročitao 2021.



U protekloj godini pročitao sam tridesetak knjiga. Što je nemali uspjeh s obzirom na to da sam u siječnju po prvi put postao tata. Doista, sad većinu slobodnog vremena provodim čitajući. Barem one trenutke dok se uspijevam održavati budnim.

Što bih izdvojio kao najbolje što sam pročitao ove godine? U moru dobrih knjiga među kojima me rijetko što razočaralo, ovih 10 osobito su me oduševile.

10. Lois McMaster Bujold: Pripravnik za ratnika

Nakon prvih dvaju knjiga u serijalu Pustolovine Milesa Vorkosigana bio sam zabavljen, ne oduševljen. Ovo je prva knjiga nakon koje sam želio još Milesovih inteligentnih bedastoća.

9. Ira Levin: Rosemaryno dijete

Klasični horor koji je lako i brzo čitljiv, pitak poput vještičjeg ljubavnog napitka, a jeziv kao predizborni govori hrvatskih političara.

8. Veselin Gatalo: Geto

Kako je dobar osjećaj kad ne očekuješ ništa, a autor ti da sve. Bosanskohercegovački autor tako je dobro opisao zidom opasanu državu u kojoj preživljavaju samo najjači da je svakom preporučujem. 

7. Joe Abercrombie: Best served cold

Abercrombie je klasičnu priču o osveti ispričao na svoj način i sjajno portretirao žensku antijunakinju. Nakon fantastičnog serijala „First Law“, ova priča iz istog svijeta mi je bila tek neznatno manje dobra.

6. Lois McMaster Bujold: Cetaganda

Zasad najbolja knjiga iz serijala o Milesu Vorkosiganu koju sam pročitao. Zabavno, zabavno, zabavno. Još, još, još! Šteta što me Ethan od Athosa nakon ovog ipak malo prizemljio.

5. Tad Williams: Prijestolje od zmajokosti

Moj drugi susret s Williamsom prošao je odlično. Nakon sporog početka tipičnog za mnoge epske fantasy sage, Prijestolje je bilo sve što sam očekivao - lijep i pitak tolkienovski fantasy.

4. Jelena Hrvoj: Durgina kuća

Uznemirujuća priča mlade hrvatske autorice o djevojčicama s, nazivimo ih neobičnim, sklonostima. Hrvoj dokazuje da i naša mala zemlja ima autore svjetske kvalitete.

3. Joe Abercrombie: Last Argument of kings

Zaključni dio trilogije „First Law“ jednostavno je genijalan. Toliko sam uživao u sve tri knjige (prve dvije pročitao sam 2020.) da mi je Abercrombie postavio neke nove standarde. (Zato su me njegovi Heroes kasnije pomalo smorili.)

2. Neil Gaiman: Ocean na kraju staze

Predivna bajkovita knjiga u kojoj je dijete glavni lik, ali koja definitivno nije dječja. Kad se poželite osjećati dobro, uzmite je u ruke. Gaimanovi Američki bogovi nisu me oduševili, a ovim me definitivno pridobio.

1. Brandon Sanderson: Mistborn trilogija

Sanderson je svojom Mistborn (ilitiga na hrvatskom, Maglorođeni) trilogijom stupio na sam vrh meni omiljenih fantasy pisaca. Kako čovjek maestralno zapliće pa raspliće priču! Kakve cliffhangere ostavlja na kraju knjiga! Kakve originalne ideje ima! I, što mi je najdraže od svega, koliko je još toga napisao za pročitati. Veselim se svakoj njegovoj budućoj knjizi.