5 pitanja koja imamo o Harry Potter reizdanju


Danas već i ptice na grani (golubovi, vrane, kosovi…) znaju da Mozaik Knjiga planira izdati Harry Pottera. Vijest koja je odjeknula poput… neću reći bombe da me neki ruski političar ne čuje… ali poput crvene mega petarde, usrećila je mnoge. I otvorila mnoga pitanja.

1. Hoće li prijevod ostati isti?

Već smo svjedočili reizdanjima knjiga u kojima je prijevod ostao jednak prvim hrvatskim izdanjima (npr Tad Williams u izdanju Staneka). Ono što će izazvati najviše strahova kod starih fanova je hoće li se prevoditi imena koja u Algoritmovom prijevodu nisu prevođena. 

2. Hoće li ilustracije na koricama biti kao Algoritmove?

Jedna stvar koja ukazuje na to da će ilustracije biti iste kao kod Algoritmovog tvrdog izdanja, jest slovensko izdanje. Naime, kako je Mozak Knjiga u vlasništvu slovenske grupacije Mladinska Knjiga, logično bi bilo pretpostaviti da će i izdanje biti kao i ono koje su izdali naši zapadni susjedi. A izdali su izdanje istovjetno Algoritmovom.

3. Hoće li korice biti tvrde ili meke?

Sličnu logiku kao i kod pitanja prije primijenit ću na odgovor na ovo pitanje – ako je suditi po slovenskom izdanju, bit će tvrde. No, s druge strane, Mozaik knjiga izdaje gotovo sve knjige meko ukoričene. Usput rečeno, slovensko izdanje ima i kutiju koje Algoritmovo nije imalo.

4. Kolika će biti cijena?

Mislim da za meki uvez realno nemamo očekivati ništa ispod 140 kn za prve tri knjige koje su tanje. A s Plamenim peharom bi zbog broja stranica i cijena trebala porasti na oko 170. Ako budu u tvrdom izdanju, ne vjerujem da će biti manje od 180 kn za prve tri, niti od 220 kn za ostale četiri. 

5. Kad ćemo znati detalje?

Ovo je jedino pitanje na koje imam odgovor – Mozaik je objavio da ćemo ih znati u listopadu.