Ideje za naći vrijeme za čitanje uz malo dijete

Photo by Brina Blum on Unsplash

Sjećate li se ponekad s nostalgijom vremena kad ste došli s posla i birali hoćete li odspavati, otići na trening ili zasjesti na kauč uz topli napitak i gledati svoju omiljenu seriju?

PLJAS!!! 

U trenucima dok maštarite o jednostavnijim vremenima, dijete vas šamara po čelu tražeći vašu pozornost. 

Vjerojatno najveća promjena koja se dogodi ljudima kad dobiju djecu je žestoko smanjenje količine slobodnog vremena koje imaju na raspolaganju. Posljedično, to slobodno vrijeme treba rasporediti prema prioritetima. Ja se trudim sve moguće slobodno vrijeme posvetiti čitanju – evo kako. 


Najvažnije, izbacite ekrane 

Ako želite pronaći vremena za čitanje, po meni je u današnje vrijeme najbitnije izbaciti gledanje televizije i pretjerano prtljanje po mobitelu. Ovo su aktivnosti koje započinjemo možda i nesvjesno kad se ukaže prilika, ali progutaju puno vremena, a obično su utrošene na totalne gluposti kao što su televizijske vijesti, loše serije i filmovi ili kvazizabavni videi na Facebooku, TikToku i sl. 


Probudite se ranije

Probudite se ranije nego uobičajeno i na miru popijte kavu i čitajte knjigu. Ja si uvijek ostavim dovoljno vremena prije posla da stignem izvesti psa i pročitati bar nekoliko stranica knjige. Naravno, teško je znati kad će se dijete probuditi pa ne uspije uvijek, ali gotovo svako jutro imam bar pola sata mira. Znam da neki ljudi nisu fizički sposobni za ovo i ne mogu se probuditi niti 17 sekundi prije alarma, ali oni će ionako preskočiti ovaj savjet. Pozdrav mojim najdražim kolegicama, one znaju koje su. 


Kako jutarnje buđenje izgleda kod nekih (Photo by Claudia Wolff on Unsplash)


Dogovorite „slobodno vrijeme“ s partnerom

Ako imate naviku ići npr. u popodnevnu šetnju s boljom polovicom i podmlatkom, dogovorite da ste npr. jedan dan u tjednu vi slobodni od te „obaveze“, a jedan dan vaša bolja polovica. U miru doma tada zasjednite u udoban kutak i navalite na knjigu. 


Angažirajte bake i djedove

Ako ste toliko sretni da imate vitalne roditelje, prepustite im na popodne brigu o mališanu, a sebi dopustite opuštanje uz omiljeno štivo. Svi su na dobitku - bake i djedovi se povezuju s unučetom, dijete uživa u pažnji, a vi se odmarate.