Farseer trilogija - recenzija



9/10 

Dobro, nije baš recenzija nego kratki osvrt. Nisam baš vičan pisanju recenzija. Dakle...

U izdanju Lumena trilogija Ubojičin učenik, Kraljevski ubojica i Ubojičina potraga izašla je prije par godina. Prva knjiga bila mi je vrlo dobra, iako ne odviše uzbudljiva. Imamo Fitza, prinčevo kopile, kojeg na dvoru obučavaju da bude kraljev ubojica. Kraljevstvu prijeti najezda Crvenih brodova, otočana koji iz stanovništva nekom magijom rade bezumne zvijeri. A tu je i smradac i mutikaša, princ Regal. Hobb stvarno sjajno piše, a prijevod Mate Marasa je izvrstan pa sam rado navalio na drugu. 

Druga mi je bila malo slabija od prve. Nedostajalo mi je više akcije, malo odmaka od jedne geografske lokacije. Avantura! S druge strane, Hobb sjajno piše likove koji su životni, zanimljivi, slojeviti i sve vam draži ili mrži. Cijelo vrijeme imamo i nekoliko misterija. Tko je Luda? Jesu li Starinci, koji bi mogli spasiti kraljevstvo, samo legenda? Što su misteriozni Bijeli brodovi pljačkaša? 

I onda treća. E ta mi je bila 100% po guštu. Ima 830 stranica, puno više nego prve dvije. Naši likovi kreću u potragu za Starincima. Sve se raspliće i objašnjava u jednoj meni fantastičnoj avanturi. Odmah sam navalio na idući serijal, nepreveden kod nas, Liveship traders. 

Ne mogu dovoljno preporučiti ovaj serijal! Ako vas prve dvije i ne oduševe, one su samo uvod u klimaks treće knjige.