4 načina kako jeftino nabaviti knjige


1. Kupujte na buvljacima


Ne znam koliko su buvljaci raširena pojava diljem Hrvatske, ali znam da sam na zagrebačkom Hreliću nabavio toliko dobrih knjiga po tako niskim cijenama da mi je skoro pa neugodno (više o tome OVDJE). A i od drugih ljubitelja knjiga sam čuo super priče o ulovima na lokalnim sajmovima svega i svačega. 

Na buvljacima se općenito stvarno da pronaći divnih stvari. Kako se ono kaže – nekom smeće, drugom blago.

2. Gledajte dobro kraj kontejnera za papir


Ne šalim se. Nedavno sam pronašao jednu veliku kutiju prepunu odličnih knjiga odloženu kraj kontejnera za papir. Unutra je bilo SF-ova, Saganov Kozmos, još par zanimljivih popularno-znanstvenih djela. Bila je tako teška da sam je, iako sam u nelošoj formi, jedva dovukao do stana. 

Također, prije par mjeseci sam reciklirao papir i na vrhu bačenog papira bilo je dvadesetak slikovnica, od prekrasnih retro koje sam zadržao do onih koje sam poklonio odgojiteljici za vrtić. Kako je nekom palo na pamet to baciti? Baš me briga, osjećao sam se kao Spasitelj kad sam ih izvlačio iz kontejnera. Briga me što me susjeda gledala kao da sam Klošar. 

3. Ostavite susjedima poruku 


Ako živite u zgradi i niste s nikim od susjeda zakrvljeni na mrtvo ime, zašto im ne biste ostavili „oglas“ na oglasnoj ploči da udomljavate knjige? 

Ja sam to napravio i ne mogu se pohvaliti da me itko zvao, ali možda ćete vi imati više sreće. Ako ne probate, nećete znati. Možete se samo ugodno iznenaditi. 

4. Kupujte na knjižničkim otpisima

Problem je znati kad vaša knjižnica ima otpis i ima li ga uopće. Neke, poput knjižnice u Koprivnici, redovito organiziraju prodaju svojih otpisanih knjiga po popularnim cijenama. Neke vjerojatno nikad. Na vama je da doznate.