Prosinačko Harry Potter ludilo je započelo


Kao i prošle godine u ovo vrijeme, započelo je komešanje na tržištu rabljenih Harry Potter knjiga. I dok se tijekom godine navala lagano smiri, s dolaskom vremena darivanja cijene ponovo idu u visine.

Više je tome razloga, osim onog standardnog, božićnog darivanja. Jedan je nedavni medijski interes za ovu temu. Nakon članka na RTL-u o tome kako Harry Pottera nema za kupiti u hrvatskom izdanju, a kojeg su prenijeli mnogi portali, interes za knjigu se ponovo povećao. Povećao se i broj prodavača jer su mnogi obrisali prašinu sa svojih primjeraka i uputili se put Marketplacea i Njuškala u nadi za lakom zaradom. 

To nije rezultiralo padom cijena zbog veće ponude. Dapače, izgleda da je klasično novinarsko pretjerivanje uzelo maha i kod formiranja cijena pa su tako one uglavnom nerealnije nego što su bile. Nema neinformiranijeg čovjeka od onog koji nekritički sluša što portali govore i pišu. 


Osim toga, filmovi o malom čarobnjaku počeli su se prikazivati i na TV-u. Ako sam dobro popratio, na ekranima je u subotu bio treći nastavak. Nostalgičari i ono čija djeca bi htjela knjige tad se sjete da bi mogli nabaviti knjige pa krenu u potragu. Što bi vjerojatno kompenziralo povećanu ponudu sve i da cijene nisu u startu tako visoke. 

Možda je sakupljačkom žaru doprinijelo i izdavanje Harry Potter kuharice na hrvatskom jeziku, iako mi se čini da je ona popularnija među onima koji se već smatraju zaludjelim potterheadovima. 

Prosinačko Potter ludilo vjerojatno će se prenijeti još u siječanj. A tad će se narod, osiromašen blagdanskim potrošačkim navikama, vratiti kruhu, vodi i KDS knjižicama. 

Sretno u potrazi svima koji traže kolekciju. Više informacija u kupoprodaji Harry Pottera pročitajte u ovim člancima: